FAKTA: Det bliver Lykketofts opgaver i FN

Titlen er den samme, men formandsposten er vokset fra at holde danske folketingsmedlemmer i ørerne til verdens nationer, når Mogens Lykketoft næste år i september bliver formand for FN's Generalforsamling.

Det bliver Lykketoft, der skal holde styr på de knap 200 medlemslande, når de den tredje tirsdag i september indleder deres tre måneders lange maratonmøde.

* Formanden for FN's Generalforsamling har indflydelse på, hvordan forhandlingerne mellem medlemslandene tilrettelægges.

* Formanden har ingen direkte indflydelse på den politiske udvikling.

* En af de store opgaver, der hviler på Lykketoft, er at sikre, at der bliver lavet en række nye mål for FN.

* I 2000 satte 189 af verdens statsledere sig sammen og formulerede FN's Millenniumerklæring. Erklæringen definerede otte klare mål, som skulle forbedre menneskers levevilkår og sikre en bæredygtig udvikling over hele verden.

* Målene gik blandt andet ud på at arbejde for at bekæmpe fattigdom, sult, sygdomme, analfabetisme og diskrimination af kvinder.

* Siden vedtagelsen af millenniumerklæringen er verden på en række områder kommet nærmere opfyldelsen af 2015-målene: 89 procent af børn i udviklingslande gik i 2008 i skole, 400 millioner færre lever under fattigdomsgrænsen, færre børn dør, og 1,6 milliarder flere har fået adgang til rent drikkevand.

* Posten som formand går på skift mellem de fem regioner af medlemslande i FN. Til næste år er det de vestlige landes tur til at have posten.

* Mogens Lykketoft kommer også til at tilrettelægge valget af en ny generalsekretær for FN, når den nuværende leder af organisationen, Ban Ki-moon, træder tilbage ved udgangen af 2016.

* Det er generalforsamlingen, der efter nominering fra Sikkerhedsrådet vælger ny generalsekretær.

* Mogens Lykketoft skal være formand for forsamlingen fra 15. september 2015 og et år frem.

Kilder: FN med flere.

/ritzau/

 

Dagens Gossip