FAKTA: Det vil Venstre kræve af forårets vækstpakke

Skrevet af admin

08/04/2014

Mest læste i dag

Statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) bebudede allerede ved årsskiftet, at regeringen i løbet af foråret ville præsentere en vækstplan som en opfølgning på sidste års store vækstpakke, der blev landet med Venstre, Konservative og Liberal Alliance.

På forhånd tror de færreste på, at regeringen kan finde et flertal med Enhedslisten og SF. Derfor ser det ud som om, at de kan blive afhængige af de borgerliges stemmer igen.

Her er nogle af de tiltag, som Venstre kræver gennemført i vækstpakken.

* Energiafgifter

I en direkte duel med statsministeren understreger Lars Løkke Rasmussen (V) tirsdag, at en ændring af energiafgifterne skal være en del af forhandlingerne om vækstpakken.

Regeringen har åbnet for at fjerne den såkaldte forsyningssikkerhedsafgift, som blandt andet skulle lægges på brænde. Den blev beskyldt for at være administrativt bøvlet, fordi det blev borgernes ansvar at dokumentere, hvad indkøbt træ skulle bruges til.

Regeringen foreslår at finansiere det ved at hæve bundskatten og sænke personfradraget, hvilket Venstre dog er lodret imod.

Ud over forsyningssikkerhedsafgiften taler Dansk Industri for at sænke PSO'en, en særlig energiafgift, og NOx-afgiften, en afgift på kvælstofoxid. Venstre har også åbnet for at se på andre energiafgifter end forsyningssikkerhedsafgiften.

* Beskæftigelsesindsatsen

Venstre mener, at der kan spares fire milliarder kroner på beskæftigelsesindsatsen. Besparelsen skal gå til at sænke skatter og afgifter.

Det, har Helle Thorning-Schmidt dog udtalt, er "hul i hovedet".

* Håndværkerfradrag:

Både Venstre og Konservative ser gerne, at boligjobordningen forlænges, så man også i fremtiden kan få skattefradrag for arbejde i og omkring boligen og sommerhuset.

Boligjobordningen har været en del af de seneste års vækstinitiativer. Regeringen er endnu uafklaret i spørgsmålet ifølge A4.

* Udbud af velfærdsopgaver:

Venstre og Konservative vil have øget udbud af offentlige velfærdsopgaver som børnepasning, ældrepleje og skoledrift. Produktivitetskommissionen har foreslået det samme.

Selvom finansminister Bjarne Corydon (S) har sat arbejde i gang for at vurdere mulighederne, har han afvist, at det bliver en del af forhandlingerne.

* Hypermarkeder:

Produktivitetskommissionen foreslår en liberalisering af planloven, så man kan tillade flere megasupermarkeder. Ifølge Information siger regeringen nej, mens Venstre er positivt stemt.

/ritzau/