FAKTA: EU's aftaler med Ukraine, Georgien og Moldova

Sidste del af den omfattende frihandels- og associeringsaftale mellem EU og Ukraine er fredag blevet skrevet under ved en ceremoni i forbindelse med et topmøde i Bruxelles.

Også Moldova og Georgien har fået lignende aftaler i hus med unionen.

Hvad aftalerne går ud på:

* Associeringsaftalerne skal styrke det politiske og det økonomiske samarbejde mellem EU og de pågældende tredjelande og sigter samtidig mod at integrere landene gradvist i EU's indre marked.

* Reformer - EU og hvert af landene vil samarbejde om at lave reformer i landene på en række områder som retshåndhævelse, vækst og økonomisk genopretning, forbrugerbeskyttelse, miljøbeskyttelse samt indenfor energi- og transportsektorerne, industriel udvikling, social beskyttelse, kultur og uddannelse.

* Værdier - Der lægges vægt på demokrati og retsstatsprincippet, menneskerettigheder, grundlæggende frihedsrettigheder, god regeringsførelse, bæredygtig udvikling og en velfungerende markedsøkonomi.

* Handel - Aftalerne vil gradvist fjerne toldsatser og kvoter. Lovene i forskellige handelssektorer skal harmoniseres for at åbne markederne for hinanden.

De næste skridt:

* Efter underskriftsceremonierne følger en proces, hvor både EU og de tre tidligere sovjetrepublikker skal ratificere aftalerne. Det vil tage kort tid i i hvert fald Ukraine, men kan tage op til to år i EU. Derfor beslutter man, at dele af aftalerne praktisk kan træde i kraft tidligere.

* Der skal også oprettes forskellige politiske organer i EU og i de tre lande, som skal sørge for at få arbejdet med aftalerne til at glide.

Historien bag:

* 30. marts 2012 - Ukraine for-underskrev associeringsaftalen med EU, hvorefter den blot skulle rettes til juridisk og sprogligt.

* 28. november 2013 - EU og Ukraine skulle have skrevet hele frihandels- og associeringsaftalen under til et topmøde i den litauiske hovedstad, Vilnius. Men den daværende ukrainske præsident, Viktor Janukovitj, hoppede fra.

Samtidig for-underskrev EU's ledere og Georgien og Moldovas præsidenter deres frihandelsaftaler. Det var dengang meningen, at den endelige underskrift først skulle finde sted i efteråret 2014.

* 21. marts 2014 - Den politiske del af aftalen mellem EU og Ukraine blev underskrevet ved et topmøde i Bruxelles. Kort derefter besluttede EU at oprette en økonomisk hjælpepakke til Ukraine og fjernede stort set alle toldsatser på importerede ukrainske varer som forskud på frihandelsaftalen.

* 27. juni 2014 - Den resterende del af aftalen med Ukraine samt de fulde aftaler med Georgien og Moldova skrives under på topmøde i Bruxelles.

/ritzau/

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


LeoVegas
Danmarks Mobilcasino.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.


På Samlino.dk kan du beregne og sammenligne lån til bil på tværs af 15+ selskaber. Prøv i dag på www.samlino.dk/laan/billaan
 

 

 

Dagens Gossip