FAKTA: Her er Astro-Andreas to-do-liste i rummet

Skrevet af admin

04/09/2015

Mest læste i dag

Når rumfartøjet Sojus er tilkoblet Den Internationale Rumstation, kommer Andreas Mogensen til at lave meget mere end at nyde den kønne rumudsigt.

Læs, hvad der står på to-do-listen for Andreas Mogensen, og den Iriss-mission han er en del af, her:

* Teste 3D instruktioner til reparationer på ISS.

* Afprøve en ny type membranteknologi til vandrensning i rummet.

* Sætte to miniature-satellitter ud i rummet. De skal modtage navigationssignaler fra fly og skibe på Jorden.

* Sende signaler til en trådløs robot på Jorden for at videreudvikle dens kommandoer, så den kan bruges i rummet.

* Teste smagen af rumsnacks. De indeholder teoretisk alt, hvad et menneske har behov for ernæringsmæssigt, men man er endnu i tvivl om smagens holdbarhed.

* Føre logbog over hvornår han får hovedpine. Det skal bidrage til forskning om, hvorfor astronauter oftere får hovedpine end andre.

* Påmontere en ydre robotarm. Den skal mærke hans bevægelser og overføre dem til en robot på Jorden, så det kan måles, hvor godt og hvor fast gribearmen tager om ting.

* Teste briller med et videokamera. De skal gøre det muligt for eksperter på Jorden at "kigge over skulderen", mens der laves arbejde på rumstationen.

* Afprøve et nyt system til pulsmåling.

* Teste en avanceret "fitness-maskine". Den er tilkoblet måleudstyr, så man kan registrere muskelstimuleringer og blive klogere på muskeltab i rummet.

* Foretage teknologidemonstrationer. Der skal laves forsøg med overførsel af data via iPads til brug for besætningen om bord.

* Tage fotos af hvad der sker oven over tordenvejr. De er en del af et større projekt, der skal undersøge vejrfænomenet "røde feer", der forekommer over tordenvejr.

* Afprøve en heldragt, som holder ryggen presset sammen. Den skal undgå, at bruskskiver mellem rygsøjlen udvider sig, som det normalt sker, når astronauter er vægtløse.

Kilder: Rumrejsen.dk.

/ritzau/