Onsdag har den palæstinensiske selvstyrepræsident, Mahmoud Abbas, meddelt, at palæstinenserne trækker sig fra den såkaldte Oslo-aftale, der stammer fra 1993.
Aftalen blev på daværende tidspunkt set som et gennembrud i forholdet mellem Israel og palæstinenserne.
Her er et overblik over Oslo-aftalen:
* I 1993 påbegynder hemmelige forhandlinger mellem Den Palæstinensiske Befrielsesorganisation (PLO) og Israel i Oslo, Norge.
* Den 19. september samme år underskriver PLO's leder, Yasser Arafat, og Israels premierminister, Shimon Peres, den såkaldte Oslo-aftale.
* I aftalen anerkender Israel for første gang områder med palæstinensisk selvstyre. Samtidig anerkender PLO for første gang den israelske stat.
* Aftalen giver selvstyre i dele af Gaza og i byen Jeriko på Vestbredden. I årene derefter kom der gradvist selvstyre i flere byer, men aldrig hele Vestbredden.
* Oslo-aftalen omfatter ikke en afklaring af, hvilken status byen Jerusalem, som begge parter gør krav på, skal have, eller hvad der skal ske med de jødiske bosættelser på Vestbredden og i Gaza-striben.
* I stedet laves en plan, der over fem år skal overdrage kontrollen med de to områder til palæstinenserne.
* Fem år efter skulle der forhandles en egentlig fredsaftale, hvor de emner skulle afklares.
* Allerede i 1994 udbryder der på ny sammenstød mellem israelere og palæstinensere.
* Der laves efterfølgende en række delaftaler, men en endelig løsning lader vente på sig. I januar 2001 løber de sidste forhandlinger ud i sandet.
* To uger efter forhandlingernes sammenbrud bliver Ariel Sharon, der er erklæret modstander af Oslo-aftalen, valgt som premierminister i Israel.
* I 2002 bryder volden ud igen, og palæstinenserne begynder endnu et oprør.
Kilder: CNN, PBS og al-Jazeera
/ritzau/