FAKTA: Her er forløbet om finansloven

Det så i lang tid ud til, at finansloven for 2014 blev et anliggende mellem regeringen og Enhedslisten. Men forhandlingerne gik i hårdknude og en aftale med Venstre og De Konservative blev i stedet en realitet. Få et indblik i forløbet her:

* 27. august: Regeringen fremlægger sit udspil til en finanslov for 2014 under overskriften "Vækst og balance".

* 27. august: Velfærden skal forbedres, og regeringen skal skaffe flere i arbejde, hvis Enhedslisten skal stemme for finansloven, fastslår finansordfører Frank Aaen (EL). Han er åben for, at Enhedslisten kan vende tommelfingeren nedad og stemme imod finanslovforslaget eller undlade at stemme.

* 29. oktober: Efter fire møder på fem dage, er der ikke store fremskridt i forhandlingerne, siger Enhedslistens politiske ordfører, Johanne Schmidt-Nielsen.

* 3. november: Forhandlinger mellem regeringen og Enhedslisten ender i hårdknude, og der bliver ikke aftalt nye møder med det samme. Enhedslisten holder fast i krav om minimumstandarder for plejen af landets ældre: De ældre skal have ret til et bad to gange om ugen, rengøring hver anden uge, en årlig hovedrengøring samt ledsagede gåture i det fri.

* 9. - 10. november: Regeringen og Enhedslisten forhandler om finansloven uden at nå til enighed. Herefter står forhandlingerne stille i 11 dage på grund af kommunalvalget. Det var i første omgang ellers meldingen, at en aftale skulle være i hus inden kommunalvalget 19. november.

* 20. november: Finansminister Bjarne Corydon (S) melder ud, at han ønsker finansloven færdigforhandlet senest søndag den 24. november.

* 24. november: Forhandlinger ender uden resultat.

* 25. november: Regeringen vækker stor opsigt ved helt usædvanligt at gå ud og præsentere alle dele af regeringens udkast til en aftale om finansloven. Det fremgår, at regeringen har tilbudt Enhedslisten én milliard kroner årligt til et permanent løft af ældreplejen. Ifølge regeringen er beløbet tilstrækkeligt til, at Enhedslisten kan få indfriet ønsket om at sikre ældre bad to gange om ugen. Enhedslisten afviser udspillet.

* 25. november: Enhedslisten og regeringen når ikke til enighed om en aftale. Johanne Schmidt-Nielsen siger dog, at parterne vil forsætte forhandlingerne den følgende dag.

* 26. november: Venstre bliver indkaldt til forhandlinger med regeringen om finanslovaftalen. Senere på dagen møder også De Konservative op.

* 26. november: Regeringen indgår en finanslovaftale med Venstre og De Konservative.

/ritzau/

 

Dagens Gossip