FAKTA: Hvad er mission Iriss?

Når Andreas Mogensen tidligt lørdag lander på Jorden efter otte dage på Den Internationale Rumstation (ISS), er den europæiske rummission Iriss slut.

De videnskabelige projekter, som danskeren ikke har fuldført, fordi missionen blev afkortet fra ti til otte dage, bliver udført af andre astronauter eller kosmonauter.

Den 38-årige astronaut er den første dansker, som besøger rumstationen, der kredser 400 kilometer over Jorden.

* Andreas Mogensen blev sendt op fra Baikonur-basen i Kasakhstan 2. september med kasakheren Aidyn Aimbetov og den russiske rumkaptajn Sergej Volkov. De tre gik ind på ISS fredag morgen 4. september efter to døgn i det lille rumfartøj Sojus.

* På missionen har Mogensen blandt andet udført forskellige test og eksperimenter.

* Han har afprøvet en tætsiddende dragt, der skal mildne nogle af de gener, som kroppen har ved vægtløshed, som muskeltab og afkalkning af knoglerne. Dragten er ikke en ubetinget succes, skriver han på Twitter, da han hæmmer hans bevægelser.

* Han har styret en robotarm på Jorden med et joystick fra rumstationen, og han har afprøvet en ny type membranteknologi til vandrensning i rummet.

* Rumfartøjet, som Andreas Mogensen er rejst i til og fra ISS, er et russisk Sojus. Det første Sojus-rumskib blev sendt i rummet i april 1967.

* Iriss er en sammentrækning af navnet på rumstationen ISS og den græske gudinde Iris, som er budbringer mellem himmel og jord. Navnet er resultat af en konkurrence, som ESA og rumrejsen.dk udskrev i 2014.

Kilder: ESA, rumrejsen.dk og DTU.

/ritzau/

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


LeoVegas
Danmarks Mobilcasino.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.


På Samlino.dk kan du beregne og sammenligne lån til bil på tværs af 15+ selskaber. Prøv i dag på www.samlino.dk/laan/billaan
 

 

 

Dagens Gossip