FAKTA: Intens aktivitet for at forberede EU-sanktioner

Skrevet af admin

14/03/2014

Mest læste i dag

Hvis den ventede folkeafstemning på Krim om tilslutning til Rusland bliver gennemført som planlagt, spændingerne på halvøen ikke bliver nedtrappet, og der ikke kommer gang i forhandlinger mellem regeringerne i Rusland og Ukraine, er EU formentlig klar til at indføre næste runde sanktioner mod Rusland.

Her er kalenderen, som den tegner sig for den næste uge:

* Fredag 14. marts: Diplomater og eksperter forbereder sanktionernes fase 2, så de kan være klar til debat og eventuel vedtagelse i næste uge.

Centralt er forslag til en liste over personer, der kan omfattes af indrejseforbud og indefrysning af midler i EU. Listen ventes først at ligge klar til ministrene på mandag.

Der arbejdes også rent juridisk på at udskille de politiske dele af associerings- og frihandelsaftalen med Ukraine i håb om, at den kan blive klar til underskrift i næste uge.

* Søndag 16. marts: Folkeafstemning på Krim om at løsrive den autonome halvø ved Sortehavet fra Ukraine og i stedet tilslutte sig Rusland.

* Mandag 17. marts: EU-udenrigsministermøde debatterer situationen i lyset af søndagens folkeafstemning, Ruslands reaktion, diplomatiske kontakter og udviklingen på landjorden.

Ministrene gennemgår listen over forslag til personer på sanktionslisten. Det er op til dem at træffe beslutningen - og afgøre, hvor snittet skal ligge i forhold til politikere, erhvervsfolk, statsborgere i Rusland og russisksindede i Ukraines Krim-region.

* Tirsdag 18. marts: Personrettede sanktioner kan muligvis træde i kraft.

* I ugens løb: Rusland ventes at svare igen med sanktioner rettet mod EU.

* Torsdag-fredag 20.-21. marts: EU's stats- og regeringschefer holder forårs-topmøde og overvejer, om de allerede nu skal gå videre til fase tre i deres sanktionsplan fra forrige uge.

Bredere økonomiske sanktioner kan betyde begrænset handel med Rusland. Der er især opmærksomhed om energisektoren, fordi Rusland er storleverandør af gas til de baltiske lande, flere østeuropæiske lande og Tyskland.

Ukraines fungerende premierminister, Arsenij Jatsenjuk, har planlagt at komme til Bruxelles i håb om, at han på topmødet kan underskrive den politiske del af associerings- og frihandelsaftalen med EU.

/ritzau/