FAKTA: Rundt om knogleskørhed

Skrevet af admin

17/11/2014

Dagens topnyheder

Knogleskørhed kaldes også for osteoporose. Sygdommen er kendetegnet ved, at knoglerne har mistet så meget styrke, at selv mindre belastninger kan medføre knoglebrud.

* 3,4 procent af danskerne har knogleskørhed.

* Hver fjerde kvinde over 75 år har knogleskørhed. Nogle forskere vurderer, at helt op til 500.000-600.000 danskere har knogleskørhed uden at vide det.

* Kvinder over 50 år rammes oftest, men flere og flere mænd får også sygdommen, og faktisk er hver fjerde sygdomsramte en mand.

* I løbet af barndommen og ungdommen bliver vores knogler stærkere, og når vi er i 20'erne, er de stærkest. Hvor stærke knoglerne bliver, afhænger af vores arv og livsstil.

* Fra 35-40 årsalderen taber knoglerne langsomt styrke. Kvinder i overgangsalderen mister dog mere knoglevæv end andre, og dermed svækkes deres knogler yderligere. Det øger risikoen for brud.

* For at undgå knogleskørhed eller bremse sygdommens udvikling skal man sørge for at indtage godt med D-vitamin og kalk, holde sig fra cigaretter og alkohol, dyrke motion og holde en stabil vægt.

* Hvis et familiemedlem rammes af knogleskørhed, er det vigtigt at være ekstra opmærksom, for det er en arvelig sygdom.

* Et af de tydeligste tegn på knogleskørhed er, at man falder sammen i ryggen, og at man over årene bliver lavere.

* Hvis man er i risikogruppen for at få knogleskørhed, er det vigtigt at få talt med sin læge om måske at starte på en forebyggende behandling.

(Kilde: Sundhedsstyrelsen)

/ritzau/