FAKTA: Sådan kan EU fixe kontingentballade

Skrevet af admin

12/11/2014

Dagens topnyheder

EU's budgetkommissær har onsdag præsenteret et forslag til mere lempelige vilkår for lande, der i år pludselig har fået en meget stor ekstraregning på deres EU-kontingent.

Der er ikke lagt op til at lave om på hverken de beløb, landene skal betale, eller på måden at regne dem ud på. Kommissionen erkender dog, at der er behov for at se på timingen og tilgængeligheden af informationer om de årlige kontingentjusteringer.

Her er hovedtræk i EU-Kommissionens forslag, der er skruet sammen efter to ugers intense forhandlinger med medlemslandene med Storbritannien, Holland og det italienske EU-formandskab i front:

* Reglerne for selve betalingen af EU-kontingentet skrives en smule om.

* De årlige kontingentjusteringer, der finder sted i oktober som følge af en gennemgang af landenes faktiske bruttonationalindkomst det forgangne år, fører i normale år til ekstraregninger/godtgørelser, der skal betales/udbetales 1. december.

* Som noget nyt indføres to tærskler, der skal gøre det muligt at skubbe sidste betalingsfrist for ekstraregninger til 1. september det følgende år.

* Den forlængede betalingsfrist kommer i anvendelse de år:

- hvor et enkelt land får en ekstraregning, der svarer til mere end to måneder af landets almindelige kontingentbeløb.

- eller hvor ekstraregningerne tilsammen svarer til mere end halvdelen af det beløb, alle EU-lande indbetaler i kontingent på én måned.

* Hvis et land vil benytte sig af den forlængede betalingsfrist, skal landet selv præsentere en plan for, hvornår indbetalingerne falder.

* De forsinkede indbetalinger bliver ikke pålagt renter - medmindre landet ikke overholder sin betalingsplan.

* Det er ikke givet, hvornår tilbagebetalingerne til lande som Danmark, der har betalt for meget, kommer. Det afhænger af, hvornår der kommer penge i kassen fra de lande, der har betalt for lidt.

* EU-Kommissionens forslag skal nu godkendes af medlemslandene. Også Europaparlamentet og EU's Revisionsret skal høres.

/ritzau/