FAKTA: Sådan vurderer Amnesty situationen i Kina

Skrevet af admin

09/09/2014

Mest læste i dag

Statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) besøger i disse dage Kina sammen med en række erhvervsledere i et forsøg på at udvide samarbejdet med verdens største vækstøkonomi.

Ifølge vicegeneralsekretær i Amnesty International Danmark Trine Christensen er der fra centralt hold sket fremskridt i Kina i form af blandt andet forbud mod tortur og en afskaffelse af arbejdslejre.

Der er dog fortsat store krænkelser af menneskerettighederne i Kina, mener Amnesty:

* Dødsstraffen er afskaffet for de fleste økonomiske forbrydelser, og tiltalte har fået en mere retfærdig rettergang. Kina er dog fortsat det land i verden, som henretter flest borgere.

* Selvom arbejdslejrene formelt er nedlagt, har Amnesty dokumentation for, at flere af dem fortsat er i brug under andre navne.

* Ifølge Amnesty er der hemmelige fængsler, hvor dissidenter, menneskerettighedsforkæmpere og andre, der sætter sig op mod styret i Kina, risikerer at bliver spærret inde.

* Styret tillader en vis form for ytringsfrihed på de sociale medier, men hvis man får mange følgere eller på anden vis gør andre interesseret i sine synspunkter, bliver der ifølge Amnesty slået hårdt ned fra styrets side.

* Trods forbud mod brug af tortur er tortur ifølge Amnesty fortsat udbredt, når man befinder sig i politiets varetægt.

* Religiøse mindretal som Falun Gong bliver ifølge Amnesty fortsat forfulgt.

* Kina har ifølge Amnesty fortsat ikke skabt forbedringer, der respekterer det tibetanske folks kulturelle og religiøse traditioner.

* Kina står ifølge Amnesty bag våbensalg til konfliktområder som Syrien og modarbejder dermed en løsning af konflikten.

* Kina er en af de største internationale investorer i minedrift i Afrika. Men ifølge Amnesty er der rapporter om, at minedriften foregår på arbejdsvilkår, der bryder med menneskerettighederne.

Kilde: Amnesty International Danmark

/ritzau/