FAKTA: Sådan vurderer Amnesty situationen i Kina

Statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) besøger i disse dage Kina sammen med en række erhvervsledere i et forsøg på at udvide samarbejdet med verdens største vækstøkonomi.

Ifølge vicegeneralsekretær i Amnesty International Danmark Trine Christensen er der fra centralt hold sket fremskridt i Kina i form af blandt andet forbud mod tortur og en afskaffelse af arbejdslejre.

Der er dog fortsat store krænkelser af menneskerettighederne i Kina, mener Amnesty:

* Dødsstraffen er afskaffet for de fleste økonomiske forbrydelser, og tiltalte har fået en mere retfærdig rettergang. Kina er dog fortsat det land i verden, som henretter flest borgere.

* Selvom arbejdslejrene formelt er nedlagt, har Amnesty dokumentation for, at flere af dem fortsat er i brug under andre navne.

* Ifølge Amnesty er der hemmelige fængsler, hvor dissidenter, menneskerettighedsforkæmpere og andre, der sætter sig op mod styret i Kina, risikerer at bliver spærret inde.

* Styret tillader en vis form for ytringsfrihed på de sociale medier, men hvis man får mange følgere eller på anden vis gør andre interesseret i sine synspunkter, bliver der ifølge Amnesty slået hårdt ned fra styrets side.

* Trods forbud mod brug af tortur er tortur ifølge Amnesty fortsat udbredt, når man befinder sig i politiets varetægt.

* Religiøse mindretal som Falun Gong bliver ifølge Amnesty fortsat forfulgt.

* Kina har ifølge Amnesty fortsat ikke skabt forbedringer, der respekterer det tibetanske folks kulturelle og religiøse traditioner.

* Kina står ifølge Amnesty bag våbensalg til konfliktområder som Syrien og modarbejder dermed en løsning af konflikten.

* Kina er en af de største internationale investorer i minedrift i Afrika. Men ifølge Amnesty er der rapporter om, at minedriften foregår på arbejdsvilkår, der bryder med menneskerettighederne.

Kilde: Amnesty International Danmark

/ritzau/

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


LeoVegas
Danmarks Mobilcasino.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.


På Samlino.dk kan du beregne og sammenligne lån til bil på tværs af 15+ selskaber. Prøv i dag på www.samlino.dk/laan/billaan
 

 

 

Dagens Gossip