Fakta: Sag om udlevering af rwander for folkedrab år for år

Skrevet af admin

06/11/2013

Dagens topnyheder

* I 1994 iværksætter Rwandas regerende hutuer et folkedrab på den store befolkningsgruppe af tutsier og på politiske modstandere blandt hutuerne selv. Det sker efter et attentat mod landets præsident. 800.000 mennesker bliver dræbt.

* Ifølge Rwandas myndigheder er en mand, der i dag er 51 år, og som de seneste 12 år har boet i Danmark med sin familie, blandt de skyldige i folkedrab.

* I 2001 kommer manden, der var skolelærer og en overgang skoleinspektør i Rwanda, til Danmark sammen med sin kone og fire børn. To af børnene er mindreårige, de to ældste studerer.

* I 2008 bliver manden uden selv at være til stede idømt livsvarigt fængsel for folkedrab ved en folkedomstol i Rwanda.

* Manden har arbejde i Danmark indtil december 2010, hvor han anholdes i sit hjem på Midtsjælland og varetægtsfængsles.

* I september 2011 rejser Statsadvokaten for særlige internationale straffesager tiltale mod manden, så der kan føres en sag mod ham for folkedrab herhjemme.

* Ifølge anklageskriftet skal han i april og maj 1994 have dræbt et ukendt antal mennesker ved to vejspærringer og været med til drabet på en stor gruppe tutsier på Kabuye Hill. Manden nægter sig skyldig.

* I 2011 siger både Retten i Roskilde og Østre Landsret nej til, at der kan føres en sag ved danske domstole om folkedrab begået i et andet land.

* Disse afgørelser vækker vrede i Rwanda, og omkring den 1. marts 2012 sender landet en anmodning om at få ham udleveret.

* I april 2012 afgør Højesteret, at en straffesag om folkedrab begået i Rwanda godt kan gennemføres ved de danske domstole.

* I juni 2012 beslutter Justitsministeriet, at manden kan udleveres, så han kan komme for retten i hjemlandet.

* I november 2012 afgjorde Retten i Roskilde, at manden godt kan udleveres til retsforfølgelse i Rwanda.

* I marts 2013 stadfæstede Østre Landsret byrettens kendelse.

* 6. november fastslår Højesteret, at udleveringen af den 51-årige rwander er lovlig.

* Den 51-åriges advokat, Bjørn Elmquist, siger til Ritzau, at han vil tage sagen til Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol.

/ritzau/