FAKTA: Sagen kort om Eritrea-rapporten

Justitsminister Mette Frederiksen (S) bad fredag Udlændingestyrelsen om en redegørelse i forbindelse med den omstridte rapport om forholdene i Eritrea.

Samtidig har to embedsmænd i styrelsen, som var med til at undersøge forholdene i det østafrikanske land, sygemeldt sig. Det skyldes ifølge Berlingske, at de er uenige i den måde, som oplysningerne fra Eritrea er blevet anvendt på i rapporten.

Sådan er sagen forløbet indtil videre:

* I løbet af sommeren vokser antallet af asylsøgere fra Eritrea. Mens der sidste år kom 98 asylsøgere fra det østafrikanske land til Danmark, drejer det sig i år om godt 2200.

* En del af asylsøgerne har nægtet at arbejde i nationaltjenesten - en slags værnepligt, hvor man både arbejder for militæret, regeringen og partiet.

* I august sætter Udlændingestyrelsen sagsbehandlingen i ro, indtil forholdene i landet er blevet undersøgt.

* I oktober rejser en delegation fra Udlændingestyrelsen på en såkaldt "fact-finding-mission" til Eritrea. De skal interviewe en række personer, herunder ambassader, for at undersøge, om det er sikkert at sende asylsøgerne retur.

* 25. november konkluderer en rapport fra Udlændingestyrelsen, at hjemsendte, der har forladt Eritrea illegalt eller unddraget sin militærtjeneste, ikke behøver at frygte forfølgelse fra de eritreiske myndigheder.

* De skal medbringe et undskyldende brev (angre-brev) og betale en ekstra skat, inden de rejser ind i landet.

* Justitsminister Mette Frederiksen (S) erklærer sig tilfreds med rapporten.

* 30. november undsiger en britisk professor, Gaim Kibreab, rapportens konklusioner. Han mener, at hans udtalelser er blevet misbrugt og fordrejet. Han er den eneste navngivne kilde i rapporten.

* 1. december: Udlændingestyrelsen fastholder rapporten med henvisning til, at flere unavngivne kilder har oplyst, at det er sikkert for asylsøgerne at rejse hjem.

* 2. december: Statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) forsvarer rapporten i Folketingets Spørgetime.

* 3. december: En amerikansk forsker, Dan Connell, der i næsten 40 år har beskæftiget sig med Eritrea, udtaler, at rapporten er sjusket. Han kan ikke genkende det billede, den tegner af sikkerheden.

* 5. december: To ansatte i Udlændingestyrelsen, der var med på rejsen til Eritrea, melder sig syge. De er ifølge Berlingske utilfredse med den måde, som oplysningerne fra Eritrea er blevet anvendt på i rapporten.

* 5. december: Justitsminister Mette Frederiksen (S) beder Udlændingestyrelsen om en redegørelse.

/ritzau/

 

Dagens Gossip