FAKTA: Sagen kort om Eritrea-rapporten

Skrevet af admin

08/12/2014

Dagens topnyheder

Tamrat Kebede, administrerende direktør i græsrodsorganisationen Inter African Group (IAG) og tidligere etiopisk ambassadør i USA, kritiserer ifølge DR Nyheder konklusionerne i Udlændingestyrelsens Eritrea-rapport for at være "brutale" og "umenneskelige".

- Der er intet, jeg har sagt, der understøtter konklusionen, skriver han i en mail til DR Nyheder.

Sådan er sagen forløbet indtil videre:

* I løbet af sommeren vokser antallet af asylsøgere fra Eritrea. Mens der sidste år kom 98 asylsøgere fra det østafrikanske land til Danmark, drejer det sig i år om godt 2200.

* En del af asylsøgerne har nægtet at arbejde i nationaltjenesten - en slags værnepligt, hvor man både arbejder for militæret, regeringen og partiet.

* I august sætter Udlændingestyrelsen sagsbehandlingen i ro, indtil forholdene i landet er blevet undersøgt.

* I oktober rejser en delegation fra Udlændingestyrelsen på en såkaldt fact-finding-mission til Eritrea for at undersøge, om det er sikkert at sende asylsøgerne retur.

* 25. november konkluderer en rapport fra Udlændingestyrelsen, at hjemsendte, der har forladt Eritrea illegalt eller unddraget sin militærtjeneste, ikke behøver at frygte forfølgelse fra de eritreiske myndigheder.

* De skal medbringe et undskyldende brev (angre-brev) og betale en ekstra skat, inden de rejser ind i landet.

* Justitsminister Mette Frederiksen (S) erklærer sig tilfreds med rapporten.

* 30. november undsiger en britisk professor, Gaim Kibreab, rapportens konklusioner. Han mener, at hans udtalelser er blevet misbrugt og fordrejet.

* 1. december: Udlændingestyrelsen fastholder rapporten og henviser til, at flere unavngivne kilder har oplyst, at det er sikkert for asylsøgerne at rejse hjem.

* 2. december: Statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) forsvarer rapporten i Folketingets Spørgetime.

* 3. december: En amerikansk forsker, Dan Connell, der i næsten 40 år har beskæftiget sig med Eritrea, udtaler, at han ikke kan genkende det billede, den tegner af sikkerheden.

* 5. december: To ansatte i Udlændingestyrelsen, der var med på rejsen til Eritrea, melder sig syge. De er ifølge Berlingske utilfredse med den måde, som oplysningerne fra Eritrea er blevet anvendt i rapporten.

* 5. december: Justitsminister Mette Frederiksen (S) beder Udlændingestyrelsen om en redegørelse.

* 8. december: Endnu en navngiven kilde i rapporten, Tamrat Kebede, kritiserer den og siger, at intet, han har sagt, kan underbygge rapportens konklusioner.

/ritzau/