FAKTA: Se her hvad MRSA er

I to ud af tre svinestalde kan man finde MRSA-bakterier. På fire år er der sket en firdobling af antal smittede svinebesætninger, viser ny rapport. Fødevareminister Dan Jørgensen (S) vil have handlingsplan for bekæmpelse af MRSA.

MRSA står for Methicillin Resistente Staphylococcus Aureus.

* Bakterierne kan give anledning til en lang række infektioner lige fra overfladiske sår og bylder til alvorlige infektioner som knoglebetændelse og betændelse i hjerteklappen.

* Forekomsten af MRSA hos mennesker i Danmark er fortsat lav sammenlignet med mange andre lande i Europa. Hidtil har fire personer mistet livet.

* Mennesker, der dagligt arbejder i svinebesætninger med MRSA, bliver hyppigt bærere af MRSA.

* I 2014 er der per 9. december registreret 2620 nye tilfælde af MRSA-smittede mennesker i Danmark. Heraf er tæt på hvert andet nye tilfælde af typen CC398 MRSA, svine-MRSA.

* Fødevareministeriet fremsatte i starten af juli en plan med fem punkter, der skal bekæmpe bakterien ved blandt andet at sætte krav til de mennesker, der arbejder i stalde.

* Blandt andet skal der skiftes tøj og vaskes hænder, når man forlader stalden, hvilket mindsker risikoen for, at resistente bakterier føres ud i samfundet.

* Derudover skal der stilles krav om laboratorieundersøgelser, så kun de dyr, der er syge, får antibiotika. Der skal findes nye alternativer til antibiotikabehandling - for eksempel forebyggende vaccinationer.

Kilde: DANMAP-rapporten fra 2012 fra DTU Fødevareinstituttet og Statens Serum Institut, Fødevareministeriet, Sundhedsstyrelsen, Danmarks Naturfredningsforening.

/ritzau/

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


LeoVegas
Danmarks Mobilcasino.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.


På Samlino.dk kan du beregne og sammenligne lån til bil på tværs af 15+ selskaber. Prøv i dag på www.samlino.dk/laan/billaan
 

 

 

Dagens Gossip