FAKTA: Se SFs problemer-sager som regeringsparti

Skrevet af admin

29/01/2014

Dagens topnyheder

SF har siden indtrædelsen i regeringen måttet indgå en række kompromisser i sager, der langt fra var været populære blandt SF-vælgerne og partiets bagland.

Senest er det salget af en andel af Dong til investeringsbanken Goldman Sachs, der har skabt røre i regeringspartiet.

Se her en oversigt over nogle af de sager, der har bragt partiledelsen i problemer de seneste år.

* Kontanthjælpsreform og dagpengeforringelser

Før valget i 2011 var SF modstander af, at dagpengeperioden skulle halveres. Da finansloven skulle forhandles på plads, blev regeringspartiet imidlertid tvunget til at stemme for.

* Betalingsringen

I begyndelsen af 2012 skrottede regeringen et af sine mest profilerede valgløfter, en betalingsring omkring hovedstaden, der skulle give to milliarder kroner til den kollektive trafik. Betalingsringen var mere end noget andet et ønske og et løfte fra SF, men i sidste ende måtte partiet opgive idéen.

* Selskabsskatten

Det faldt langt fra i god jord hos SF-baglandet, da regeringen sammen med de borgerlige partier vedtog vækstpakken, der blandt andet letter selskabsskatten. Regeringen valgte at sænke selskabsskatten fra 25 procent til 22 procent.

* Billigere offentlig transport

Løftet om billigere kollektiv transport er nedfældet i regeringsgrundlaget, og i valgkampen lovede SF's daværende formand, Villy Søvndal, i en storstilet reklamekampagne "40 procent billigere bus- og togkort i hovedstaden". Også den idé måtte partiet give køb på.

* Lockout af lærerne

Regeringsindgrebet mod folkeskolelærerne i foråret 2013 var upopulært hos store dele af SF-baglandet - blandt andet fordi partiet generelt er imod, at regeringer blander sig i faglige konflikter. Derudover handlede konflikten om lærere, som partiet traditionelt har været tæt knyttet til.

/ritzau/