FAKTA: Se Thornings plusser og minusser i EU

Den danske statsminister, Helle Thorning-Schmidt (S), nævnes sammen med Polens premierminister, Donald Tusk, som favorit til jobbet som ny EU-præsident efter Herman Van Rompuy.

Her er nogle af de argumenter, der de seneste måneder har været nævnt for og imod den danske statsminister:

* FOR:

- Kønnet. Det har de seneste år fået afgørende relevans at sikre kvinders deltagelse i politik og på topposter. Der er i øjeblikket fem kvinder blandt EU's 28 stats- og regeringschefer.

- Partiet. 12 af EU's 28 lande ledes af konservative/borgerlige, mens ni er socialister/socialdemokrater. Det borgerlige EPP sidder på 28,5 procent af pladserne i Europaparlamentet, mens det europæiske socialistparti (PES) har 25,2 procent. Da EPP's Jean-Claude Juncker blev kommissionsformand, bør mindst en anden toppost gå til PES.

- Økonomisk politik. Thornings danske socialdemokrater er langt fra de mere spenderende socialister i Sydeuropa og appellerer dermed også til mere konservative kræfter.

- Euroen. Det kan være en understregning af sammenholdet i EU, hvis man vælger en præsident fra et land uden euro og lader vedkommende lede topmøder blandt eurolande. En mulig belønning til ikke-eurolande, der engagerer sig konstruktivt.

- Europaparlamentet. Det vil være en fordel af have en EU-præsident, der selv har siddet i parlamentet og dermed kan være med til at glatte ud i de seneste års magtkampe mellem EU's institutioner.

- Kompromisevne. Thorning kommer fra en politisk kompromiskultur, og Danmark har ikke gjort sig voldsomt ud til bens og søgt konfrontationer i EU-samarbejdet. Det kan gavne at have en person, der ikke selv støjer for meget.

* IMOD:

- Partiet. Spørgsmålet om, hvorvidt den danske statsminister ligger for langt til højre i den socialdemokratiske bevægelse, har været rejst.

- Geografien. De østeuropæiske lande har presset på for, at det nu er deres tur til at få en toppost og dermed en markering af, at de er helt inde i EU-varmen.

- Pondus. Thorning er ikke kendt for at fylde og efterlade stort indtryk med sine indlæg på EU-topmøder. Det kan gavne at have personligheder, der kan skære igennem.

- Euroen. Det har tidligere - blandt andet fra fransk side - været nævnt som et potentielt problem, hvis både EU-topmøder og topmøder blandt eurolandene skulle ledes af en person fra et land uden for euroen. Frankrig synes dog at have droppet sine indvendinger.

Kilder: Studie fra Notre Europe og Robert Schuman Foundation, EU-diplomater, europæiske medier samt Josef Janning fra European Council on Foreign Relations.

/ritzau/

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


LeoVegas
Danmarks Mobilcasino.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.


På Samlino.dk kan du beregne og sammenligne lån til bil på tværs af 15+ selskaber. Prøv i dag på www.samlino.dk/laan/billaan
 

 

 

Dagens Gossip