FAKTA: Vigtige datoer for en mulig græsk euro-exit

Skrevet af admin

22/06/2015

Dagens topnyheder

De 19 eurolandes stats- og regeringschefer tog mandag aften i Bruxelles hinanden i ed på, at ingen af dem ønsker at se Grækenland forlade euroen.

Men flere af dem gav efter krisetopmødet udtryk for, at der stadig er langt til en aftale, der forhindrer det såkaldte Grexit.

Her er de afgørende møder og begivenheder, man skal holde øje med de kommende dage:

* 24. juni: Eurolandenes finansministre samles i Bruxelles med henblik på at enes om en aftale, der baserer sig på en videreudbygning af det reformforslag, Grækenlands premierminister mandag havde med til topmøde i Bruxelles.

* 25. juni: EU's stats- og regeringschefer samles til to dages topmøde i Bruxelles. Blandt andre forbundskansler Angela Merkel siger, at hun håber, eurogruppen aftenen forinden er nået så langt, at lederne kun skal blåstemple aftalen.

* Efter 25. juni: Hvis aftalen bliver godkendt af lederne, skal den de kommende dage også godkendes af parlamenter i flere eurolande - ud over Grækenland drejer det sig blandt andet om Tyskland og Finland.

* 30. juni: Grækenlands internationale støtteprogram udløber, og samtidig skal grækerne betale 1,5 milliarder euro tilbage til Den Internationale Valutafond (IMF).

Hvis grækerne ikke betaler, er de ikke automatisk i betalingsstandsning. Men det er lige op over. Og Den Europæiske Centralbank (ECB) skal tage stilling til, om den betragter Grækenland som bankerot og Grækenland ikke længere kan blive i euroen.

* 1. juli: Hvis støtteprogrammet udløber, og grækerne ikke betaler deres gæld til IMF - men ECB ikke erklærer statsbankerot over Grækenland - så bevæger det gældsplagede land sig med ECB-chef Mario Draghis ord ud på "ukendt territorium".

Den græske økonomi ventes at blive stækket af kapitalkontrol, en tom statskasse og et endnu mere svækket banksystem, der allerede længe har overlevet på understøttelse.

* 20. juli: Denne dag er måske grækernes virkelige deadline - dagen, hvor de skal betale en gældspost på 3,5 milliarder euro til ECB. Vurderingen er, at det stort set vil være umuligt for Grækenland at overleve i eurozonen, hvis landet svigter en betaling til ECB.

Kilde: Financial Times

/ritzau/