Fantastisk Omikron-udmelding

Skrevet af Nicolai Busekist

24/12/2021
Foto: Shutterstock.com
Foto: Shutterstock.com
Omikron har vist sig at være en yderst smitsom coronavariant. Nu er der dog godt nyt om varianten.

Dagens topnyheder

Folk, der bliver smittet med Omikron har 50-70% mindre sandsynlighed for at få brug for hospitalsbehandling sammenlignet med tidligere varianter, viser en større analyse ifølge BBC.

Det britiske Health Security Agency melder, at dets tidlige resultater er 'opmuntrende', men at varianten fortsat kan resultere i, at et stort antal mennesker må indlægges. 

Desuden lyder meldingen, at det er 'for tidligt' at fastslå 'de næste skridt'.

Deres analyse viser, at vaccinens evne til at forhindre folk i at blive smittet med Omikron begynder at aftage cirka 10 uger efter en booster-vaccine.

Dog fortæller de, at beskyttelse mod alvorlig sygdom sandsynligvis vil være markant bedre.

Analysen og rapporten er baseret på data fra både Sydafrika, Danmark, England og Skotland, som alle peger på, at Omikron er mindre alvorlig.

Den seneste analyse er baseret på alle tilfælde af Omikron og Delta i Storbritannien siden begyndelsen af november. Det inkluderer også 132 personer, der er indlagt med varianten.

Der har været 14 dødsfald blandt personer inden for 28 dage, som har været smittet med Omikron.

Analysen fra UK Health Security Agency viser, at folk, der bliver smittet med Omikron, har:

  • 31 til 45% mindre sandsynlighed for at tage på skadestuen

  • 50 til 70% mindre sandsynlighed for at blive indlagt på hospitalet til behandling

Meldingen lyder dog, at en mildere virus fortsat kan lægge et stort pres på hospitalerne, fordi den spreder sig så hurtigt, som det er tilfældet ved Omikron.

Problemet er derfor, at enhver fordel ved en mildere virus kan blive elimineret, hvis et stort antal mennesker bliver smittet med Omikron. I Storbritannien er de hårdt ramt, og har netop sat smitterekord med 119.789 smittetilfælde på et døgn.

Der er også fortsat stor usikkerhed omkring, hvad der vil ske, når Omikron får fat om de ældre aldersgrupper, da de fleste af dem, der er blevet smittet og indlagt hidtil, har været under 40 år.