Flere forgiftet under fredsforhandlinger mellem Ukraine og Rusland

Skrevet af Nicolai Busekist

28/03/2022
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Flere personer har vist symptomer på forgiftning i forbindelse med fredsforhandlingerne mellem Rusland og Ukraine.

Dagens topnyheder

Milliardær og oligark Roman Abramovich og en ukrainsk fredsforhandler har vist symptomer på forgiftning tidligere på måneden. Sådan lyder det fra en kilde med direkte kendskab til hændelsen ifølge The Guardian

Abramovich var en del af fredsforhandlingerne, der fandt sted i den ukrainske hovedstad Kyiv i starten af marts. Her begyndte han angiveligt at føle sig syg.

Det ukrainske parlamentsmedlem Rustem Umerov var også en del af forhandlingerne, og udviste lignende symptomer. De to mænd rejste senere fra Ukraine til Polen, og fløj derefter til Istanbul, hvor de modtog lægebehandling.

"Det var under hans første tur til Kyiv. Roman mistede synet i flere timer. I Tyrkiet blev de behandlet på en klinik sammen med Rustem," sagde kilden.

Påstandene om potentiel forgiftning blev først rapporteret af Wall Street Journal og af det undersøgende journalistiske magasin Bellingcat.

"Bellingcat kan bekræfte, at tre medlemmer af delegationen, der deltog i fredsforhandlingerne mellem Ukraine og Rusland natten mellem den 3. og 4. marts 2022, oplevede symptomer på forgiftning med kemiske våben. Et af ofrene var den russiske iværksætter Roman Abramovich," skriver Bellingcat på Twitter.

Ifølge Bellingcat var der tale om symptomer, der blandt andet omfattede øjen- og hudbetændelse samt gennemborende smerter i øjnene.

"De tre mænd, der oplevede symptomerne, indtog kun chokolade og vand i timerne før symptomerne viste sig. Et fjerde medlem af holdet, som også indtog dette, oplevede ikke symptomer," skriver Bellingcat.

"Baseret på fjernundersøgelser og undersøgelser på stedet konkluderede eksperterne, at symptomerne højst sandsynligt er resultatet af international forgiftning med et udefineret kemisk våben."

Abramovichs tilstand blev forbedret, og han vendte senere tilbage til Kyiv for at deltage i endnu en forhandlingsrunde, sagde kilden.

En fjerde forhandlingsrunde mellem russiske og ukrainske delegationer er planlagt til at begynde i Istanbul tirsdag.

"Der er mange spekulationer i øjeblikket, og vi anbefaler kun at følge officiel information," sagde en talsmand for den ukrainske præsident, da vedkommende blev adspurgt om sagen.