FN opfordrer til øjeblikkelig våbenhvile i Yemen

FN's generalsekretær, Ban Ki-moon, opfordrede mandag til en øjeblikkelig to uger lang humanitær våbenhvile i Yemen for at markere ramadanen, mens diplomater i Genève optrappede deres bestræbelser på at få bragt den blodige konflikte i det arabiske land til en afslutning.

Internationale stormagter er opsatte på at finde en hurtig løsning, da radikale grupper som al-Qaeda på Den Arabiske Halvø synes at blive styrket af konflikten og de kaotiske forhold i landet.

- Vi har ikke et øjeblik at miste, siger Ban og understreger, at "kampene styrker en af verdens mest voldelige grupper."

- Ramadan begynder om to dage, siger han og understreger, at den hellige muslimske måned bør være en måned for harmoni og forsoning.

Houthi-militsen i Yemen, der støttes af Iran, bekæmpes af en arabisk koalition tog magten i Yemen i slutningen af januar. Militsen har for nylig angrebet saudiarabiske provinser Jizan og Najran, men blev slået tilbage hurtigt.

Omkring 2600 mennesker er blevet dræbt under konflikten i Yemen.

Yemens fortrængte præsident, Abd-Rabbu Mansour Hadi, har søgt tilflugt hos sine allierede i Saudi-Arabien, som arbejder på at få ham genindsat på posten i Sanaa.

Yemens udenrigsminister, Reyad Yassin Abdulla, sagde mandag, at forhandlinger kun kan komme på tale, hvis det lykkes hans regering at få en begrænset våbenhvile med den iransk-støttede Houthi-milits og få den til at trække sig væk fra byerne og frigive over 6000 fanger.

/ritzau/AFP

.

Dagens Gossip