Fødevarestyrelsen med advarsel: Spis ikke disse fisk

Foto: Emil Helms/Ritzau Scanpix

Havde du planer om, at aftensmaden skulle bestå af fisk, bør du ifølge Fødevarestyrelsen droppe aftensmadsplanerne, hvis fisken er fanget i Faxe Å.

Ifølge Fødevarestyrelsen bør man ikke spise fisk, der er blevet fanget i Faxe Å, da PFAS-niveauerne er for høje. Hertil fraråder de også at spise kød, der stammer fra Faxe Kogræsserlaug indtil videre. Det oplyser Faxe Kommune i en pressemeddelelse.

Læs også

Prins Joachim og Alexandra reagerer på afsløring: "Vi er - for at sige det på godt dansk - rasende"

I staten af 2022 blev der fundet PFAS-forbindelser i spildevandet og overfladevandet på Faxe Miljøanlæg. Herfra bliver spildevandet ledt videre til Faxe Renseanlæg, hvor der også blev fundet PFAS i spildevandsslammet, der stammer fra Faxe Renseanlæg, som ejes af Faxe Forsyning.

Den efterfølgende kildeopsporing har vist, at det er Faxe Miljøanlæg, der er den primære bidragsyder til de PFAS-niveauer, der er fundet på Faxe Renseanlæg.

I pressemeddelelsen fremgår det også, at Faxe Kommune er gået i dialog med AffaldPlus, der ejer Faxe Miljøanlæg. De arbejder nemlig på at finde en løsning på, hvordan deres vand kan blive renset, inden det udledes.

Årsagen til, at man ikke bør spise fisk, der er fanget i Faxe Å er, at vandet fra Faxe Renseanlæg bliver ledt ned til åen. Derfor har man foretaget en undersøgelse af indholdet af PFAS-forbindelser i Faxe Å, som har vist, at værdierne overskrider kvalitetskravet for PFOS i vandløb.

"Analyserne viser et begrænset niveau før udløbet fra Faxe Renseanlæg. Efter renseanlægget er der målt et forhøjet indhold af PFAS-forbindelser i vandløbet, og værdierne overskrider kvalitetskravet for PFOS i vandløb," lyder det i pressemeddelelsen.

Desuden lyder det, at Faxe Kogræsserlaug mellem 2009 og 2021 har haft græssende kvæg i et område, der befinder sig cirka 200 meter syd for for Faxe Renseanlægs udledning til Faxe Å.

Analyseresultaterne fra Faxe Å er blevet fremlagt for Fødevarestyrelsen, som den 9. maj har meddelt kommune, at indholdet i vandløbet overstiger deres indikatorværdier for PFAS for kvæg og fisk til spisning.

Derfor vil Fødevarestyrelsen nu analysere kød fra Faxe Kogræsserlaug, som er opbevaret på frys, ligesom de anbefaler, at man ikke spiser kød, der stammer herfra, før de nærmere analyseresultater foreligger.

Læs også

Trods konkurs: Bro har fået coronastøtte flere gange

Ligeledes har Fødevarestyrelsen også udsendt en anbefaling om, at man ikke spiser fisk, der er blevet fanget i Faxe Å.

 

Dagens Gossip