Først var det tørke: Nu melder DMI om rekordnedbør

Skrevet af Henrik R

14/12/2023
Foto: Shutterstock.com
Foto: Shutterstock.com
Hvis du føler, at der har været mere nedbør end der plejer, så er der noget om snakken.

Dagens topnyheder

Danmark står over for et år, der potentielt kan slå alle rekorder i nedbør. Indtil den 14. december 2023 har landet registreret en imponerende mængde på 897,7 mm nedbør, hvilket er tæt på at overgå rekorden på 905 mm fra både 1999 og 2019.

Med kun 7,8 mm tilbage for at slå rekorden, ser det ud til, at 2023 vil blive husket som et ekstraordinært vådt år, medmindre en usædvanlig tør juleperiode indtræffer.

Året startede med en markant tørkeperiode, men dette ændrede sig hurtigt, da juli måned bød på rekordstore regnmængder, der omdannede tørre græsplæner og marker til frodige områder. Dette var den vådeste juli måned siden DMI begyndte landsdækkende målinger i 1874.

Denne tendens fortsatte ind i efteråret, som blev registreret som det ottende vådeste efterår siden målingernes start.

Ifølge langtidsmeteorolog Steen Hermansen, der for nylig afsluttede denne uges månedsprognose, er der flere vejrfronter på vej fra vest, som hver vil bidrage med yderligere nedbør. Sandsynligheden for, at resten af december vil forblive tør nok til at forhindre en ny rekord, er derfor meget lille.

Fremtidens nedbørsmønstre, som er afgørende for klimaforskningen, forventes at ændre sig betydeligt som følge af den globale opvarmning. Et varmere klima forventes at medføre mere samlet nedbør. Mængden af fremtidig nedbør afhænger af, hvor meget drivhusgasser der udledes globalt. Ved udgangen af dette århundrede forventes det, at den årlige nedbør i Danmark vil stige med omkring syv procent i et scenarie med moderat udledning. Det skriver DMI.

Denne stigning i nedbør vil dog ikke fordele sig jævnt over året. Vintrene vil blive vådere med en forventet stigning på 12 procent i nedbør, mens også forår og efterår vil opleve mere regn. Selvom den samlede sommernedbør forventes at forblive næsten uændret, vil perioderne mellem regnbyger typisk blive længere, og bygerne vil blive kraftigere.