Fredag åbner 200 plejeboliger og 600 ældreboliger. Det særlige ved åbningen fredag er, at selvom boligerne er bygget af Danske Diakonhjem, så står de i den kinesiske storby Shanghai. Dermed er plejecentret det første danske plejecenter i Kina.
Plejecentret er et resultat af et partnerskab med en kinesisk partner, KPF Arkitekterne, Sosu-skolen i Silkeborg og Danske Diakonhjem og vil, når det står helt færdig i 2019, omfatte i alt omkring 1000 plejeboliger og cirka 7000 ældreboliger, dagcentre og et træningscenter.
Sosu-skolen har blandt andet bidraget med uddannelse af det kinesiske personale.
Markedschef hos Dansk Erhverv Jakob Scharff kalder åbningen for "intet mindre end et historisk gennembrud."
- Mange har talt om potentialet, men Danske Diakonhjem viser med dette projekt, hvad vi kan i Danmark på velfærdsområdet. Vi kan være stolte af, at det nu er lykkedes for Danske Diakonhjem at vise vejen i Kina, siger han.
- Det interessante ved eksport af velfærdsløsninger er, at det ikke kun er et enkelt produkt, der bliver efterspurgt. Det er hele værdikæden lige fra velfærdsteknologi og arkitektur til den værdibaserede tilgang, vi har til ældrepleje i Danmark.
Danske Diakonhjem er en kristent selvejende organisation, der i Danmark driver og ejer i alt 60 institutioner i plejesektoren inklusiv plejehjem, bofællesskaber og hospicer.
- Gennembruddet i Kina skyldes, at Danske Diakonhjem har nogle interessante løsninger at vise frem, og at organisationen tænker i eksport. Det ville et offentligt plejehjem ikke gøre, siger Jacob Scharff.
- Derfor er offentligt-privat samarbejde så afgørende. Hvis vi udbygger samarbejdet mellem offentlig og privat i Danmark, skaber vi fundamentet for helt nye former for eksport.
Aftalen om opførelsen af pleje- og ældreboligerne faldt på plads tilbage i 2013.
/ritzau/