Fogh løfter sløret for Nato-overvejelser om Rusland

Skrevet af admin

02/12/2014

Dagens topnyheder

Ruslands fremmarch i det østlige Ukraine har udløst hovedbrud i Nato, men ingen af forsvarsalliancens 28 medlemmer har på noget tidspunkt diskuteret en militær løsning på konflikten.

Det fortæller tidligere generalsekretær i Nato, Anders Fogh Rasmussen, under en forelæsning på Københavns Universitet tirsdag.

- Skulle Nato eller skulle Vesten have besluttet at gå i krig med Rusland for at forhindre, at Krim blev en del af den russiske føderation? Det er i virkeligheden det spørgsmål, man kunne stille.

- Jeg tror ikke, at det i situationen ville have ført til nogen fornuftig, langsigtet løsning. Det er grunden til, at det på intet tidspunkt blev diskuteret i Nato at vælge militære løsninger på det problem, siger Fogh.

Den tidligere danske statsminister peger på, at man i Nato var enige om tre skridt. At styrke det territoriale forsvar. At styrke samarbejdet med Ukraine. At stoppe alt samarbejde med Rusland.

Siden Ukraines prorussiske præsident Viktor Janukovitj flygtede i februar efter opstande i Kijev, har Ukraine været i blodig konflikt med prorussiske mindretal, støttet af russiske soldater i Østukraine.

Kamphandlingerne mellem prorussiske grupper og Ukraines militær, som er nært allieret med Nato og støtter forsvarsalliancen uden at være medlem, har siden foråret kostet flere end 4000 mennesker livet.

- Det er klart min opfattelse, at jo mere blødhed, man viser over for Putin, desto mere appetit får han på at fortsætte. Her taler jeg ikke for en militær løsning, men jeg er i den lejr, der støtter meget skrappe sanktioner.

- Er der noget, der kan få Kreml til at tænke lidt anderledes, er det økonomien. Jeg tror, at den økonomiske konflikt kan de aldrig vinde. Derfor tror jeg, at det er der, man skal ramme russerne, siger Fogh.

Den tidligere generalsekretær peger på, at Ukraine kun er del af en større russisk masterplan, der går ud på at genetablere russisk storhed i et område, der dækker det gamle Sovjetunionen.

- De vil forhindre naboerne i at søge integration i Nato og EU. Til at nå det mål har de brug for nogle konflikter, for de ved godt, at Nato og EU bryder sig ikke om at få de konflikter ind i deres organisation.

/ritzau/