Folkebevægelsen mod EU: Vestager er gal på den om skat

Skrevet af admin

21/11/2014

Dagens topnyheder

Margrethe Vestager, EU's konkurrencekommissær, er på galt spor, når hun siger, at fælles EU-skatteregler og gennemsigtighed er vejen til at få multinationale selskaber til at betale mere i skat.

Det mener Rina Ronja Kari, medlem af Europaparlamentet for Folkebevægelsen mod EU.

- Et åbent offentligt register over europæiske selskabers ejerforhold er den eneste måde, vi kan komme skatteunddragelse til livs og få åbenhed om, hvordan selskaberne laver finurlige konstruktioner for at slippe billigere i skat, siger Rina Ronja Kari.

Vestager sagde torsdag i Bruxelles, at det er nødvendigt med fælles EU-regler om, hvordan man beregner grundlaget for, hvad store selskaber skal betale skat af. Det enkelte medlemsland skal stadig selv kunne bestemme selskabernes skatteprocent.

Men ifølge Rina Ronja Kari skal der helt andre ting til for at undgå, at store selskaber "snyder europæiske borgere for milliarder" gennem skjulte skatteaftaler med EU-lande.

- Gennemsigtighed får vi kun, hvis et åbent register over selskabers ejerforhold bliver en del af EU's direktiv mod hvidvaskning, som er lige på trapperne, siger hun.

Rina Ronja Kari henviser til, at EU-Kommissionen har lagt op til, at adgangen til et register over ejerforhold skal begrænses til udvalgte.

- Jeg siger, at alle - borgere, journalister og myndigheder - skal kunne undersøge, hvordan selskaber er konstrueret gennem diverse skuffe- og datterselskaber, og hvordan de på den måde har arrangeret deres skatteforhold, siger EU-parlamentarikeren.

Ifølge EU-Kommissionen mister europæiske statskasser årligt 7500 milliarder kroner på grund af skatteunddragelse og skattesvig. Ulandene taber hvert år 5600 milliarder kroner på kapitalflugt gennem hvidvaskning af penge og skatteunddragelse, tilføjer hun.

Luxleaks-sagen har afsløret, at godt 340 multinationale selskaber gennem hemmelige aftaler med Luxembourgs skattevæsen fra 2002 til 2010 har unddraget EU-landene enorme beløb i skat. Blandt dem er giganter som Ikea og Pepsi.

/ritzau/