Forældre: Vi har ret til sygedage og deltid som i Sverige

Skrevet af admin

17/04/2016

Dagens topnyheder

I to år har forældre skrevet om deres frustrationer med at få enderne til at mødes på Facebook-siden for Familiepolitisk Netværk.

De mange skriv om en stresset hverdag er nu samlet til 16 familiepolitiske anbefalinger, der skal få politikernes øjne op for børnefamiliernes pressede hverdag, lyder det fra Familiepolitisk Netværk.

- I Danmark har familiepolitikken været meget forsømt. Det handler om, at vi har en tendens til at lulle os ind i en idé om, at vi er førende. Men når vi sammenligner os med de nordiske lande, der halter vi bare så meget bagefter, siger medstifter af Familiepolitisk Netværk Sofie Maria Brand.

Det er særligt områderne deltid, barsel og syge børn, som netværket ønsker politisk lovgivning indenfor.

Blandt andet vil de have mulighed for, at alle forældre kan gå på deltid, indtil barnet er fyldt otte år, lovsikret ret til at tage fri for at passe sine syge børn i mindst 20 dage per barn og øremærket barsel til mænd.

Finansiering for tiltagene skal komme fra eksempelvis selvbetaling, som man også gør det med deltid i Sverige, og sygedagene skal finansieres via fælles forsikringsordninger, som man også har i Sverige, Norge og Tyskland.

Spørgsmål: Kan forældrene ikke bare skrue lidt ned for ambitionerne?

- Mange prøver at skrue på de knapper, de kan, men vi har også et samfund, baseret på to indtægter og med høje skatter og leveomkostninger - og ikke mindst med høje krav til forældrerollen i dag. Det må vi også forholde os til, siger Maria Brand.

Ifølge hende, oplever de 3500 medlemmer i netværket, at der er rigtig mange, der ikke kan få lov at gå ned i tid, der hvor de er ansat. Det gælder særligt mænd i det private.

Derfor er det reelt ikke muligt for børnefamilierne selv at ændre deres situation drastisk.

- Der er selvfølgelig et personligt ansvar, men vi er nødt til også at forholde os til, hvad det er for nogle rammer, som vi kan navigere indenfor.

Børneordfører for Venstre, Anni Matthiesen, siger til Politiken, at hun ikke vil forholde sig til anbefalingerne, men anerkender, at der er brug for forbedringer.

Også Socialdemokraterne, mener ifølge Politiken, at det er på tide at sætte familiepolitikken på dagsordenen.

/ritzau/