Forbrugere er i strålende humør men holder på pengene

Skrevet af admin

21/08/2014

Dagens topnyheder

Det er mere end syv år siden, at danskernes tillid til økonomien nåede de højder, som den ligger på i dag. Men virkeligheden taler et andet sprog.

Den såkaldte forbrugertillid steg fra 10,6 til 11,4 i august, viser tal fra Danmarks Statistik. Men selv om tilliden er steget, så falder salget i butikkerne, viser tal fra statistikbanken.

Lone Kjærgaard, der er cheføkonom i Arbejdernes Landsbank, siger, at det er "lidt overraskende, at forbrugertilliden kan stige, mens konflikten mellem Rusland og Ukraine tager til i styrke og de europæiske nøgletal skuffer".

Og snubler europæisk økonomi endnu en gang, så vil også danskerne lynhurtigt blive slået tilbage til start, siger hun i en kommentar til tallene. Lone Kjærgaard mistænker forbrugertilliden for august for at være lidt ud af trit med virkeligheden.

- Måske fordi danskerne har nydt det gode sommervejr og ikke for alvor har fundet tilbage til sofapladsen foran fjernsynet og tændt for tv'et, siger cheføkonomen.

- Her vil de opdage, at verdens brændpunkter har taget til i styrke. Og de er bestemt ikke ufarlige - heller ikke for danskernes pengepung, lyder det Lone Kjærgaard.

Konflikten mellem Rusland og Ukraine kan få store globale konsekvenser. Og der er risiko for smitte helt ned på de danske villaveje.

For selv om kun tre procent af dansk eksport sendes til Rusland, så rammes de store samhandelspartnere som Tyskland også af handelssanktionerne.

- Dertil kommer konsekvenserne af et russisk eksportstop af gas og olie. En tredjedel af Europas gas kommer fra Rusland, så det vil få store konsekvenser. Energipriserne vil stige, og vupti er hverdagen blevet dyrere for familie Jensen i Greve, siger Lone Kjærgaard.

Cheføkonom Bo Sandberg, Dansk Byggeri, sammenligner forbrugernes tegnebøger med muldvarpe, der nødigt kommer frem i dagslyset. Men han siger, at den høje forbrugertillid indikerer en stabil forventning om faldende arbejdsløshed det kommende år.

- Her skal vi faktisk helt tilbage til 2005 for at genfinde en tilsvarende optimisme. En af de vigtigste forudsætninger for fremgang i privatforbruget er en betydelig jobsikkerhed i befolkningen, skriver Bo Sandberg i en kommentar.

/ritzau/