Forbrugere og producenter er uenige om krav til telefoner

Sara Christiansen

|

29/10/2012

LIGE NU LÆSER ANDRE OGSÅ

Nordisk Forbrugerråd har netop offentliggjort en ny undersøgelse, der viser en kæmpe kløft mellem hvad forbrugerne og producenterne mener, at Smartphones bør kunne tåle.

Når forbrugerne klager over, at deres telefoner er gået i stykker, skyldes det ofte fordi de er blevet tabt, er blevet våde eller er blevet udsat for støv eller skidt.

For eksempel mener hele 92 procent af de norske forbrugere, at en telefon kan tåle at blive tabt fra ørehøjde og ned på en græsplæne, hvorimod kun 53 procent fra branchen mener det samme. Og hele 17 procent af forbrugerne mener, telefonen skal kunne tåle at blive tabt på et betongulv – det er der ingen fra branchen, der er enige i.

- Det overrasker mig faktisk, at kløften alligevel er så stor. Men det hænger måske sammen med, at vi fra branchen er vant til at se mere nuanceret på tingene, og forbrugerne er lidt mere sort/hvide i deres tilgang. Vores telefoner kan netop tåle mere vand, fugt og støv end de fleste smartphones, men det betyder jo ikke, at man derfor kan smide dem på et betongulv, og være sikker på, der ikke sker noget. Den slags kommer meget an på, hvordan telefonen falder, og derfor er det meget svært at give garantier – også selv om man har et produkt, der faktisk kan tåle mere, siger Morten Johansen, marketingchef i Sony Mobile Danmark.

Fire gode råd til ikke at få din smartphone ødelagt:

  1.     Brug et gummicover, der kan dæmpe stød, hvis du skulle tabe din telefon.
  2.     Sæt et tyndt plasticcover på skærmen, så du bedre beskytter den mod slag og ridser (nogle producenter, bl.a. Sony Mobile sættet et sådant plasticcover på fra fabrikken).
  3.     Hvis din telefon skulle blive våd, så tag batteriet ud og lad den tørre i 24 timer, før du tænder den.
  4.     Vælg en telefon til dit behov – er du aktiv og meget udendørs, kan du vælge en telefon, der kan tåle lidt mere som f.eks. en af Sony Xperia-modellerne.

Fakta om smartphones holdbarhed overfor stød, fugt og skidt:

  1.     Som udgangspunkt er en smartphone et stykke meget avanceret elektronik, pakket ind i så småt og let design som muligt, forsynet med en stor glasskærm. Derfor bør man også altid passe godt på sin telefon.
  2.     Der findes i dag ingen standarder eller certificeringer mod fald og stød. Det skyldes til dels, at det kan være meget svært at generalisere, da telefonen kan falde på mange forskellige måder og på mange forskellig overflader.
  3.     Der findes en såkaldt rating (international standard) for beskyttelse mod støv og vand. Der findes enkelte smartphones på det danske marked med denne IP certificering i dag. Blandt andet har Xperia Go, Xperia Acro S og V fra Sony Mobile den højeste rating for beskyttelse med vand (IP 57 eller 67).