Forbrugerråd: Ny klageaftale hjælper ikke forbrugeren

Skrevet af admin

10/11/2014

Dagens topnyheder

Forbrugerrådet Tænk mener ikke, at regeringens nye aftale om en modernisering af det offentlige forbrugerklagesystem vil hjælpe forbrugeren.

Mandag offentliggjorde erhvervs- og vækstminister Henrik Sass Larsen (S), at Socialdemokraterne har indgået en aftale med Venstre og De Konservative om en modernisering af systemet.

Aftalen betyder blandt andet, at forbrugeren får mulighed for at klage over 45 nye brancher, mens gebyret for en klagesag kan risikere at stige fra nu 160 til 500 kroner. Den sidste del skuffer direktøren hos Forbrugerrådet Tænk, Lars Pram.

- Hos Forbrugerrådet Tænk mener vi ikke, at den nye klageordning beskytter forbrugeren. Den højere brugerbetaling på klagesager betyder, at færre vil benytte sig af muligheden for at klage, siger han.

Den nye ordning betyder, at en klagesag kan gå over to faser.

Første fase er en såkaldt mediationsfase, hvor forbrugeren betaler 100 kroner for at få hjælp til at finde en løsning, som parterne kan acceptere.

Hvis det ikke lykkes, kan forbrugeren vælger at gå videre til anden fase i Forbrugerklagenævnet. Her foregår der en egentlig behandling af klagen i nævnet. Det koster et gebyr på 400 kroner, som kan tilbagebetales, hvis der indgås forlig, eller forbrugeren vinder sagen.

Forbrugeren kan dermed ende med at slippe i alt 500 kroner for en klagesag, og det skaber panderynker hos Lars Pram.

- Vi synes, at det er en god idé at indføre mediationsfasen. Udfordringen er bare, at man allerede i dag forlægger mere end halvdelen af alle klagesager, så sagen alligevel bevæger sig over i fase to.

- Når det bliver så meget dyrere at gå videre med sagen, kan det enten afholde forbrugerne fra at gå videre med sagen, eller resultere i at man accepterer et forlig, der ikke er godt nok, siger Lars Pram.

I 2013 behandlede Forbrugerklagenævnet i alt 2500 sager, hvoraf fire ud af 10 blev afsluttet med et forlig.

/ritzau/