Forbund kræver politisk handling efter knivdrab

Skrevet af admin

07/05/2014

Dagens topnyheder

Onsdagens tragiske hændelse på institutionen Saxenhøj i Sakskøbing, hvor en mandlig beboer er sigtet for at have knivdræbt en ansat og såret yderligere to, gør behovet for en handlingsplan mod vold på sociale bosteder endnu mere presserende.

Det slår formanden for fagforeningen FOA, Dennis Kristensen, fast.

- Det er fuldstændigt urimeligt, at offentligt ansatte risikerer at miste livet, når de går på arbejde.

- Det er mindre end et halvt år siden, at der blev slået en medarbejder ihjel på institutionen Ringbo. Og nu er det, der ikke må ske, sket igen et nyt sted, siger han i en pressemeddelelse.

Dennis Kristensen henviser til, at Fag og Arbejde tidligere har kontaktet beskæftigelsesminister Mette Frederiksen (S) og efterspurgt en national handlingsplan i stil med de handlingsplaner for sikkerhed, der kendes fra eksempelvis bygge- og anlægsområdet.

- Vi er nødt til at sikre, at de forskellige dele af behandlingssystemet kan samarbejde, så vi undgår, at borgere bliver fejlplaceret med risiko for de ansattes sikkerhed til følge, siger Dennis Kristensen, der blandt andet er formand for pædagogmedhjælpere og social- og sundhedsassistenter.

Formanden for Socialpædagogernes Landsforbund, Benny Andersen, mener også, at tragedien må føre til handling på Christiansborg.

- Vi har ikke brug for flere politiske skåltaler, men der er brug for konkrete handlinger, der gør det mere trygt at gå på arbejde for socialpædagogernes 36.000 medlemmer, siger han i en pressemeddelelse og fortsætter:

- For det første er det helt afgørende, at der er de nødvendige normeringer, så vi undgår utrygge situationer og alenearbejde, som vi ved forhøjer sikkerhedsrisikoen. For det andet er det vigtigt, at personalet uddannes og efteruddannes i forebyggelse og håndtering af voldsepisoder.

Også fra Lægeforeningen lyder kravet om politiske initiativer. Formand Mads Koch Hansen pointerer, at det langtfra er første gang, at sundhedsprofessionelle er blevet slået ihjel eller udsat for meget alvorlig vold på deres arbejdsplads.

- Det er en tragedie i hvert enkelt tilfælde, og det bør konkret føre til, at både institutioner og myndigheder sikrer sig, at sikkerheden er i orden. Det kan naturligvis ikke være rigtigt, at mennesker skal risikere liv eller velfærd, når de går på arbejde, siger Mads Koch Hansen.

/ritzau/