Forhandlere kæmper mod tiden ved Gaza-forhandlinger

Den hårdt prøvede befolkning i Gazastriben er onsdag morgen vågnet op til endnu en dag uden israelske angreb, men samtidig må den også konstatere, at enden på en 72 timer lang våbenhvile er faretruende nær.

Onsdag mødes de israelske og palæstinensiske forhandlere for sidste gang, inden våbenhvilen udløber klokken 23 dansk tid, og der er efter alt at dømme lagt op til en lang arbejdsdag, vurderer et medlem af den palæstinensiske delegation.

- Der har været fremskridt, men ikke nok til at underskrive en aftale. Forhandlingerne vil fortsætte i morgen, sagde han sent tirsdag aften til det franske nyhedsbureau AFP.

Tidligere tirsdag fastslog en israelsk forhandler ligeledes, at der er lang vej igen.

- Afstanden mellem parterne er store, og der er ikke sket nogen fremskridt i forhandlingerne, sagde han til AFP på betingelse af anonymitet.

De israelske og palæstinensiske delegationer sidder ikke over for hinanden ved forhandlingsbordet.

I stedet opholder de sig i hvert sit rum, så de egyptiske mæglere må gå fra rum til rum med forslag og modforslag, siger en kilde til AFP.

Både Hamas og Den Palæstinensiske Befrielsesorganisation (PLO) har fremlagt en række krav til en våbenhvile, herunder at Israel ophæver sin otte år lange blokade af det slanke landområde ved Middelhavet. Palæstinenserne håber også på at få lov til at bygge en havn.

På den anden side kræver Israel en afvæbning af de militante grupper i Gaza.

Gaza-hospitaler siger, at 1938 palæstinensere er dræbt, de fleste civile, siden Israel 8. juli indledte sine angreb mod Gaza. Israel siger, at det har mistet 64 soldater og tre civile i samme periode.

/ritzau/AFP

 

Dagens Gossip