Formodet bagmand til kidnapning af dansker er anholdt

Somaliske sikkerhedsstyrker har arresteret piratbagmanden Mohammed Abulkar Gafanje. Det rapporterer flere somaliske medier. Gafanje blev anholdt i et hus, hvor lokale militser i flere måneder har holdt ham skjult.

Gafanje, der ifølge internationale efterretningsfirma Risk Intelligence, menes at stå bag kidnapningen af den danske nødhjælpsarbejder Poul Hagen Thisted og hans amerikanske kollega Jessica Buchanan i oktober 2011 samt kidnapningen af den amerikanske journalist Michael Scott More i januar 2012 blev anholdelsen sammen flere medlemmer af sin gruppe.

Gafanje blev ført til National Intelligence and Security Agency hovedkvarter i Mogadishu, hvor han blev afhørt. Regeringen og talsmænd fra sikkerhedsstyrkerne har endnu ikke kommenteret anholdelsen.

Mohammed Gafanje betegnes som en af de mest magtfulde piratbagmænd, der også mistænkes for at stå bag kapring af handelsskibe. Ifølge direktøren i Risk Intelligence, Hans Tino Hansen, har Mohammed Abukar Gafanje tjent adskillige millioner dollar på sine kriminelle aktiviteter.

- Der kan være flere forklaringer på, hvorfor Garanje er arresteret netop nu, selv om han har været lige for næsen af de somaliske myndigheder.

- Enten har han ikke betalt for beskyttelse til de rigtige personer eller også er anholdelsen sket efter pres på de somaliske myndigheder fra de donorlande, som betaler ulandsbistand til Somalia.

- Med anholdelsen har de somaliske myndigheder vist, at de trods alt gør noget ved piratbagmændene, siger Hans Tino Hansen til Ritzau.

Poul Hagen Thisted og Jessica Buchanan blev befriet tre måneder efter kidnapningen af USA's hårde halse i Navy Seals Team 6 natten til den 25. januar 2012.

Den amerikanske journalist Michael Scott More blev kidnappet, da han var på vej i bil til en lufthavn for at flyve til Kenya. Han er fortsat tilfangetaget og har nu været gidsel hos somaliske pirater i to år og syv måneder.

En anden af de store somaliske piratbagmænd, Mohamed Ali Hassan - kendt som Big Mouth - sidder fængslet i Belgien. Big Mouth menes at have tjent millioner af dollar i løsesum på kaprede skibe.

Blandt andet menes Big Mouth at være bagmanden i kapringen af den danske coaster Danica White med fem danske søfolk i 2007. Skib og besætning blev sat fri efter 83 dages kapring.

/ritzau/