Forsker: FOA's exit fra LO-ledelse svækker fagbevægelsen

Skrevet af admin

05/05/2014

Mest læste i dag

Det er endnu en negativ historie for fagbevægelsen, at FOA's formand Dennis Kristensen har forladt den daglige ledelsen i LO.

Det mener arbejdsmarkedsforsker ved Aalborg Universitet, Henning Jørgensen.

- Det svækker hele fagbevægelsen, siger arbejdsmarkedsforskeren.

- Men problemet har været, at man har set Dennis Kristensen som en sikkerhedsrisiko. Det er nødvendigt, at man kan diskutere nogle ting, uden medierne får kendskab til dem. Og derfor er Dennis Kristensen ikke altid inviteret, siger Henning Jørgensen til Ritzau.

Samtidig mener han, at LO's formand Harald Børsting har set det som et problem, at det er Dennis Kristensen, der løber med alle historierne til pressen.

- Men i bund og grund har der været et tillidsbrud, og det er derfor Dennis Kristensen ikke er blevet inviteret med til møderne, pointerer arbejdsmarkedsforskeren.

Det var tilbage i 2003, at den daglige ledelse i LO kom til at se ud, som den gør i dag med 10 forbundsmedlemmer og fire LO-folk. Og det er et problem for medlemmerne i FOA, at formanden har meldt sig ud af LO-ledelsen:

- Det er her, den fælles linje i LO bliver lagt. Man forhindrer nu FOA-medlemmernes indflydelse. Samtidig er det en svækkelse af LO, når et stort forbund af offentlige ansatte, som FOA er, ikke længere er med, siger Henning Jørgensen.

Der er dog ikke umuligt, at Dennis Kristensen kommer ind i varmen igen - men det vil kræve indrømmelser fra begge parter.

- Det her er et signal fra FOA om, at man må respektere et stort forbund i LO. Samtidig vil det også kræve en vis form for selvransagelse hos Dennis Kristensen, hvis han skal tilbage til bordet, siger arbejdsmarkedsforskeren.

Dennis Kristensen risikerer ikke at blive væltet af tronen i FOA, efter han mandag smækkede med LO-døren. Han har ingen rivaler i forbundet, siger Henning Jørgensen.

/ritzau/