Forsker: Kommunalreform er skyld i lav valgdeltagelse

Skrevet af admin

01/11/2013

Dagens topnyheder

Det er kommunalreformens og de store kommuners skyld, at valgdeltagelsen var historisk lav i 2009.

Det er ikke de unges, de udsatte gruppers eller de etniske gruppers skyld, som fortællingen ellers lyder for tiden.

Det siger kommunalforsker Roger Buch, Danmarks Medie- og Journalisthøjskole.

- Det ærgerlige ved den fortælling, som er skabt, er, at det er sådan set ikke de unges skyld, indvandrernes skyld eller de udsatte gruppers skyld. Det er sådan set kommunernes skyld og kommunalreformens skyld, siger han.

Ifølge Roger Buch er politikerne godt klar over problemet.

- Det kan godt være, at man kan presse valgdeltagelsen op med kampagner, men det betyder ikke, at man har løst problemet. Det er grundlæggende en forkert diagnose af, hvad problemet er, siger han.

Fredag lanceres endnu en kampagne under sloganet "Tænk dig om, før du IKKE stemmer". Formålet med kampagnen er at vække demokratilysten i Danmark.

I en ny rapport fra Indenrigsministeriet er en af konklusionerne, at kommunalreformen har gjort kommunerne til nogle store, fjerne størrelser.

- Det, vi skal finde ud af, er, hvordan vi får skabt et demokrati, der ikke er fjernt og tomt for borgerne, i stedet for at fixe det her med kampagner rettet mod specifikke grupper i samfundet.

Man skal i gang med at gentænke det lokale demokrati, siger Roger Buch.

Og der er brug for mange aspekter, mener han.

- Der er brug for at overveje, hvordan får vi de lokale medier med i en dialog. Aflønningen af de lokale politikere, og den lokale partistøtte, som er langt mindre end landspartistøtten, skal der også ses på, siger han.

En borgmester får omkring 600.000 kroner i løn om året. En minister får omkring 1,2 million kroner.

- Lønnen er langt ringere end den, man giver en minister, selv om man i mange kommuner har flere ansatte og større budgetter end mange af ministrene har, siger Roger Buch.

/ritzau/