Forsker: Kun politikerne kan sikre yngre forældre

Skrevet af admin

27/10/2014

Dagens topnyheder

Sex og Samfund vil ændre på undervisningsmaterialet til skolernes seksualvejledning, så der kommer mere fokus på, at det gælder om at få børn, før det er for sent.

Men oplysning alene kan ikke gøre op med, at mange danskere venter med at forsøge at få børn, til de er i 30'erne, selvom det er ensbetydende med en langt lavere fertilitet. Det siger seniorforsker Mogens Nygaard Christoffersen, seniorforsker ved Det Nationale Forskningscenter for Velfærd (SFI).

- Det er en væsentlig forklaring på de faldende fødselstal, at der i en del år har været en relativt stor gruppe, som er kommet for sent i gang. Og der er unge, der tror, at de uden problemer kan få børn, indtil de er 40 år. Men en anden del er det økonomiske og uddannelsesmæssige, og der kan man ikke bebrejde nogen, at de gerne vil vente, siger han og fortsætter:

- Det er jo på mange måder det fornuftige at vente, til man får gjort uddannelsen færdig, får et fast arbejde og en fast bolig. Først gælder det om at få en sikkerhed for, at man kan forsørge sig selv og sin familie, og derefter er det så, at børnene kommer ind i billedet. Det ændrer sig jo ikke, fordi de unge får en større viden om fertilitet.

Det danske samfund er på flere områder bygget op, så der både økonomisk og uddannelsesmæssigt er gode grunde til at udskyde børnene, påpeger Mogens Nygaard Christoffersen.

Presset for at gennemføre uddannelsen uden forsinkelse er stort. Skal man købe en familiebolig og låne penge i banken, så kræver det ofte to arbejdsindkomster, og det er blevet sværere at få en permanent ansættelse, når man er færdiguddannet.

- Mange unge kommer i dag ud til kortsigtede projektansættelser efter endt uddannelse, og så nytter det jo ikke noget at blive gravid og komme på barsel, hvis man ikke har noget job at komme ud til bagefter, siger han.

Danske kvinder er i dag i gennemsnit 29,1 år, når de føder deres første barn. Det er fem år ældre end i 1970. Men allerede som 30-årig er kvindens chancer for at få barn halveret i forhold til en 20-årig kvinde.

Mogens Nygaard Christoffersen vurderer, at der er brug for politisk handling, hvis der skal ske ændringer i danskernes nye familiemønstre. Og her kan undervisningsmaterialet fra Sex og Samfund måske være en hjælp.

- En større viden om, at det biologiske ur tikker, vil måske skabe et større politisk pres for, at man tilskynder til og sikrer gode muligheder for at få børn tidligere og under uddannelsen. Og det er nok det, der er brug for.

- Man skal have tillid til, at det ikke får negative konsekvenser at få børn tidligt, så man ryger ud i langtidsarbejdsløshed.

/ritzau/