Forsker: Rammen for overenskomstforhandlinger er nu sat

De omkring 184.000 statsansatte fik ikke den mindsteløn på 19.500 kroner, de sigtede efter, da deres overenskomstforhandlinger fredag faldt på plads. Til gengæld får de lavest lønnede statsansatte mere i pension som et plaster på såret.

Forliget, der kom i hus uden drama, vil være med til at sætte stemningen ved overenskomstforhandlingerne mellem KL og de offentligt ansatte i kommunerne.

Det vurderer Mikkel Mailand, arbejdsmarkedsforsker ved Københavns Universitet.

- Forliget er som ventet, og jeg vil ikke kalde det epokegørende. Jeg bider mærke i, at det er et relativt smalt forlig med begrænsede lønstigninger, der dog sikrer fremgang i reallønnen, siger han til Ritzau.

KL og lønmodtagerne i kommunerne skal efter planen have deres overenskomst i hus i næste weekend, og Mikkel Mailand peger på, at fredagens aftale for de statsligt ansatte vil præge de kommende forhandlinger.

Det er primært antallet af overenskomster for FOA-medlemmer, som KL ønsker mindsket, siger Mikkel Mailand.

- Med fredagens forlig ligger der allerede en økonomisk ramme. KL vil forsøge at få færre, men bredere overenskomster, og jeg tror godt, at parterne kan møde hinanden, hvis der til gengæld bliver lovet et uddannelsesløft til de lavest uddannede.

- Arbejdsgiverne vil i et eller andet omfang forsøge at få mere fleksible arbejdstider for døgnområdet, men lønmodtagerorganisationerne virker ikke begejstrede for de forslag, der har været fremme, siger arbejdsmarkedsforskeren.

Finansminister Bjarne Corydon (S) blev fredag enig med Centralorganisationernes Fællesudvalg og Akademikerne om nye overenskomster på statens område.

Aftalen indeholder retten til en ekstra uges forældreorlov med fuld løn til fædre, uden at der bliver ændret på morens rettigheder. Overenskomsten er treårig og gældende fra 1. april 2015 til 31. marts 2018.

/ritzau/

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


LeoVegas
Danmarks Mobilcasino.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.


På Samlino.dk kan du beregne og sammenligne lån til bil på tværs af 15+ selskaber. Prøv i dag på www.samlino.dk/laan/billaan
 

 

 

Dagens Gossip