Forsvarseksperter: Danske styrker vil næppe tage fanger

Skrevet af admin

05/03/2016

Dagens topnyheder

Udenrigsminister Kristian Jensen (V) "regner ikke med", at de danske soldater, der sendes i kamp mod Islamisk Stat (IS), vil komme i "situationer, hvor de bliver nødt til at tage fanger".

Intet er sikkert under de blodige kampe, der udspiller sig i Syrien og Irak, men hvis de danske styrker som ventet skal træne og rådgive irakiske soldater, er sandsynligheden for konfrontationer med fjendtlige styrker lille, vurderer forsvarseksperter.

- Man kan ikke fuldstændig udelukke, at danske styrker kommer til at tage fanger, men det er ikke specielt sandsynligt, lyder vurderingen fra Jacob Barfoed, major ved Forsvarsakademiet og tidligere F16-pilot udsendt til Afghanistan.

Offentligheden kender ikke til det præcise mandat for udsendelsen, men Kristian Jensen har fastslået, at de danske soldater ikke skal i direkte kamp med Islamisk Stat eller andre fjender.

Sandsynligheden for, at de danske styrker kommer til at tage fanger, afhænger ikke af situationen i Irak og Syrien, men af karakteren af missionerne, siger Ole Kværnø, der er leder af institut for strategi ved Forsvarsakademiet.

- Hvis vi udsender dem til at passe på vores F16-jagere på en kuwaitisk luftbase, så vil sandsynligheden for, at de kommer i konfrontation med nogen som helst være lig med nul.

- Men hvis vi indsætter dem i specialoperationsstyrker på jorden med opgave at tage IS-krigere til fange eller slå dem ihjel, så er situationen jo en helt anden, siger han.

Fra midten af 2016 vil der være omkring 400 danske soldater, inklusive piloter, specialstyrker og støttepersonel indsat mod den militante bevægelse i Irak og Syrien. Det er mere end en fordobling af den nuværende indsats i Irak.

- Hvis de skal med irakiske soldater ud på missioner som rådgivere, kan de komme i situationer, hvor irakerne må tage fanger, men der er det jo ikke danskerne, der leder missionen, siger Jacob Barfoed.

Kommer de danske soldater mod forventning i en situation, hvor de må tage fanger, er der oprettet en særlig taskforce i København, som skal afgøre, hvad der skal ske med fangerne.

Det er en bedre løsning end det, man tidligere har haft, vurderer Jacob Barfoed:

- Det kan være svært at forudsige alle tænkelige situationer, fordi det er meget dynamisk og komplekst dernede. Så det er godt, at der er en hotline at ringe til.

- Men hvis det skulle ske, at de står med nogle fanger, ville det være fornuftigt, hvis man på forhånd havde givet dem instrukser med om, hvad de så skulle gøre. Også selv om man ikke tror, situationen vil opstå.

/ritzau/