Fuldt hus til opgør om løgn og latin i Højesteret

Skrevet af admin

18/05/2015

Dagens topnyheder

Et stort antal mennesker har valgt at tilbringe mandag i Højesteret for at overvære retssagen mellem journalisten Jørgen Dragsdahl og professor Bent Jensen.

Samtlige 60 tilhørerpladser er besat til opgøret, og blandt andre Søren Krarup og Lars Hedegaard med sine to livvagter sidder i det fornemme retslokale rigt dekoreret med stuk.

Historikeren har påstået, at journalisten var agent for den sovjetiske efterretningstjeneste KGB under den kolde krig.

Dragsdahl forlanger, at de syv dommere idømmer modparten dagbøder, ligesom han kræver godtgørelse på 200.000 kroner for injurierne.

Journalistens advokat lægger hårdt ud med konstateringen af, at foreløbig seks andre dommere har konkluderet, at Bent Jensens påstand er "mere løgn end latin."

Historikeren har i sine skriverier begået "karakterselvmord", lyder det fra advokat René Offersen.

- Han måtte ty til demagogi og sproglige manipulationer, siger advokaten om historikerens artikler i Morgenavisen Jyllands-Posten i 2007.

Bent Jensen sidder på forreste række og hører, at han har en "diabolsk måde" at skrive på - og at han også skriver mod bedre vidende.

- Jeg tillader mig at tvivle på, at Bent Jensen inderst inde tror på validiteten af sin påstand, siger advokat Offersen.

Den ærekrænkende påstand om agentvirksomhed er siden "ikke bare lagt død, den er lagt stendød," siger advokaten.

Injuriesagen om den kolde krig og æren har stået på i flere år. Journalisten fik medhold i Retten i Svendborg i 2010, men Østre Landsret frifandt Jensen i 2013.

Ganske vist havde Jensen ikke kunnet føre bevis for påstanden om agentvirksomhed, men han havde haft tilstrækkeligt faktuelt grundlag for angrebet, fastslog landsretten.

Her gav dommerne stort spillerum til Jensens ytringsfrihed, fordi emnet er af stor samfundsmæssig interesse, både historisk, politisk og moralsk.

Det retslige opgør har bredere betydning, mener advokat Offersen, der advarer om konsekvensen, hvis Højesteret nikker til landsrettens frifindelse.

- Journalister vil afstå fra at opsøge kilder, der repræsenterer en anden dagsorden end de politiske magthavere, mener advokaten.

Han henviser til, at Jørgen Dragsdahl som journalist på Information havde flere møder med ansatte på Sovjetunionens ambassade.

/ritzau/