Gådefuld lidelse: Mand kan ikke styre sin venstre hånd

Skrevet af Videnskab.dk

25/09/2013

Dagens topnyheder

Forestil dig, at din venstre hånd på eget initiativ løfter sig fra tastaturet og bevæger sig i underlige mønstre.

Forestil dig så, at du må finde dig i din hånds eskapader gennem 10 år.

Det er virkeligheden for en 65-årig mand, der lider af det noget usædvanlige fænomen, der går under navnet ’hemichorea’ – mere populært kendt som ’alien hand’ eller 'alien-hånd'.

Læs også hos Videnskab.dk: Kvinde spiser sten – hvad sker der?

Mandens lidelse er beskrevet i en ny publikation i det anerkendte tidsskrift The New England Journal of Medicine.

Artiklen fortsætter under videoen:

Årsagen til den selvstændige hånd er, at et blodkar er hævet i hjerneområdet ’putamen’ i mandens højre hjernehalvdel, fortæller forsker i hjerneskader ved Institut for Psykologi ved Københavns Universitet, Jesper Mogensen, som Videnskab.dk har bedt om at forklare fænomenet.

Området varetager evnen til at planlægge bevægelser, forklarer han:

»Skaden er sket i de strukturer, som har at gøre med styring af bevægelser og strategier. Bevægelserne i hånden sker derfor ufrivilligt og sættes igang, uden at personen ønsker det. De giver ikke nogen mening for patienten selv.«

Hævninger i blodkar kan forekomme stort set overalt i kroppen og er oftest ufarlige. Men i hjernen kan blodkarret presse mod vævet omkring sig og påvirke de nærliggende hjerneområder. At mandens uheldige tilstand kan være kronisk har hidtil været ukendt. Normalt forsvinder tilstanden nemlig efter nogle uger, fortæller Jesper Mogensen:

»Det er meget atypisk, at tilstanden er vedvarende, og der er ikke noget i undersøgelsen, der kan fortælle, hvorfor den er blevet kronisk,« siger han og uddyber:

»Hjernevævet er ikke blevet ødelagt, men er blevet skubbet af det hævede blodkar. Normalt vil hjernen tilpasse sig ændringerne, og symptomerne stoppe. Men det er ikke sket her.«

Læs også hos Videnskab.dk: Tvekønnet hund: Hvad sker der?

Denne form for hævelser i hjernens blodkar sker sjældent og opstår kun hos omkring en halv procent af befolkningen. Kun en lille del af denne gruppe oplever den kortvarige form for hemichorea og den kroniske form er langt mere sjælden, fortæller Jesper Mogensen.

De ufrivillige bevægelser er en enormt ubehagelig oplevelse, understreger han:

»Det er jo en kropsdel, som i større eller mindre omfang begynder at foretage sig ting, uden at man er indblandet i det. Det er ukontrollabelt og fremmedartet for patienten.«

»Nogle prøver at skjule de ufrivillige bevægelser ved at gemme hånden, eller ved at lade som om de prøver at sætte håret.«

Den uheldige mand skal dog desværre ikke gøre sig forhåbninger om nogensinde at komme af med sin lidelse igen, slutter Jesper Mogensen.

Andre artikler hos Videnskab.dk: Rumvæsner har samme genetiske kode som os