Glædeligt nyt til disse danskere: Flere lønkroner på vej

Skrevet af Emil Martesen

04/12/2023
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Nu er der glædeligt nyt til disse danskere.

Dagens topnyheder

Regeringen, arbejdsgiverne og lønmodtagerne er nu nået til enighed om en trepartsaftale, der omhandler fordeling af tre milliarder kroner inden 2030 til lønforhøjelser og forbedrede arbejdsvilkår i den offentlige sektor. 

Aftalen, der vil blive offentliggjort på et kommende pressemøde, fokuserer på udvalgte offentlige faggrupper, hvorfor en lang række danskere kan se frem til at få mere i løn.

Det skriver TV 2.

Inden forhandlingerne havde regeringen allerede identificeret målgrupperne for lønforbedringer, herunder sygeplejersker, pædagoger, fængselsbetjente og social- og sundhedsassistenter (sosu'er). 

En central betingelse for regeringen var dog, at lønforhøjelserne primært skulle tilgodese ansatte på fuld tid og dem, der arbejder på skæve tidspunkter.

Redaktøren på TV 2 News, Henny Christensen, der har fulgt arbejdsmarkedet og dets konflikter tæt, beskriver forhandlingerne som komplekse og udfordrende.

Normalt er regeringen ikke involveret i lønforhandlinger, men det var de denne gang, og dette har udløst debat om en eventuel krænkelse af den danske model:

“Det har været en stor debat, om det har været et brud på den danske model, når regeringen siger, hvem pengene går til. Fra fagbevægelsen har det lydt, at det er den éne gang, at man bruger denne model”, lyder det fra Henny Christensen.

Formanden for FOA, Mona Striib, beskrev Mette Frederiksens udpegning af de fire grupper som modtagere af midlerne som en dramatisk begivenhed. 

“Man har forsøgt at skabe accept af, at det er de her grupper nu, og så har man sagt, at så skal de grupper, der får nu, ikke have noget ekstra til foråret”, forklarer Henny Christensen.