Godt nyt til danskerne: Laveste niveau i 2,5 år

10/10/2023 08:52

Kamille Isaksen

Nyheder
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Inflationen fortsætter med at falde i Danmark.

Mest læste i dag

Inflationen er netop på det laveste niveau siden 2021. I september faldt inflationen nemlig til 0,9 procent. 

Hertil har Danmarks Statistik i sidste måned opgjort væksten i forbrugerpriserne til 0,9 procent på årsbasis, hvilket er væsentligt lavere end de 2,4 procent, som blev registreret i august. 

Det skriver BT

Overordnet set er det hovedsageligt de lavere energipriser, som er årsagen til, at det kun er blevet en smule dyrere at være forbruger. Dette er også derfor, at befolkningen skal være klar på, at inflationen muligvis tager et nøk opad igen.

- Inflationen vil stige, når energipriserne i starten af næste år trækker lidt op i forbrugerpriserne igen. Når det er sagt, så er kursen på inflationen nedadgående. Vi er ovre det værste, og inflationen er generelt på vej ned, siger Allan Sørensen, der er cheføkonom i Dansk Industri.

Hvis man kigger på kerneinflationen, der ikke medregner energi- og råvarepriser, er den opgjort til 3,7 procent mod 4,2 procent måneden forinden. 

Dette skyldes hovedsageligt, at lønningerne er steget meget det seneste år. 

- Den rigtig gode nyhed er dog, at lønningerne vil stige mere end priserne. Forbrugerne dermed får mulighed for at genvinde den købekraft, som blev kraftigt udhulet sidste år med den meget høje inflation, siger Mette Hørdum larsen, der er cheføkonom hos Lederne.