Google retter ind: Svært for børn at bruge penge i spil

Forældre, der lader deres børn spille spil på telefon, tablet eller computer, behøver ikke længere være nervøse for, om der kommer store regninger som følge af børnenes tilkøb i spillene.

Det er i hvert fald håbet, efter EU's medlemslande fredag har indgået en aftale med Google om at ændre standardindstillingerne i spil, der downloades som apps med mulighed for de såkaldte in-app-køb, hvor man undervejs i spillet kan købe tillægsydelser.

Fremover skal der blandt andet indtastes en kode, før der kan ske et tilkøb.

- Disse ændringer og anvendelsen af en kode ved køb kan medvirke til, at vi fremover ser langt færre sager, hvor børn foretager dyre, utilsigtede køb uden forældrenes viden, siger forbrugerombudsmand Henrik Øe i en pressemeddelelse.

De nye ændringer hos Google indebærer derudover, at det tydeligt skal fremgå, hvis en funktion i spil, der er markedsført som gratis, koster penge.

Samtidig må spillene ikke indeholde købsopfordringer rettet mod børn som for eksempel "Køb nu - og bliv stærkere" eller "Opgradér nu".

Mens Google har rettet ind efter kritik fra flere EU-lande og EU-kommissionen, mangler den anden store spiludbyder, Apple, at gøre, som blandt andre Forbrugerombudsmanden ønsker.

- Det er en skuffelse, at Apple endnu ikke har konkretiseret de nødvendige tiltage for at imødekomme de europæiske lovkrav, skriver Henrik Øe.

EU forhandler stadig med Apple om at lave ændringer i deres apps. Apple har tidligere betalt pengene tilbage i hovedparten af de 84 klagesager, som Forbrugerombudsmanden har behandlet. Det drejer sig om cirka 400.000 kroner i alt.

I de sager har børnene typisk købt for 25.000 kroner, men de har ikke været klar over, at de købte in-app-ydelser for rigtige penge, da der var tale om spil, som var gratis at downloade.

Efterfølgende opdagede forældrene, at der var trukket store beløb fra deres betalingskort, som de havde tilknyttet til en iTunes-konto.

/ritzau/

 

Dagens Gossip