Græsk hjælpepakke forlænges i fire måneder

De 19 eurolandes finansministre er efter deres tredje krisemøde på halvanden uge enedes om skitsen til en fire måneders forlængelse af lån til Grækenland.

Det bekræfter eurogruppens chef, den hollandske finansminister Jeroen Dijsselbloem, på et pressemøde efter et ekstraordinært møde, der blev afsluttet kort efter klokken 20.30 fredag aften i Bruxelles.

- Vi har haft et meget intenst møde med en meget vigtig beslutning om anmodningen om en forlængelse af det græske program.

- Beslutningen er at forlænge med fire måneder, siger Dijsselbloem.

Det fremgår af en skriftlig udtalelse fra eurogruppen, at den græske regering som betingelse for at få udbetalt flere lån fra eurozonen de kommende fire måneder forpligter sig til at leve op til de samme betingelser, som der i forvejen ligger i den eksisterende hjælpepakke.

Det nævnes dog også, at der er "fleksibilitet" i programmet.

Dermed åbnes mulighed for, at den græske regering kan skifte planlagte besparelser ud med andre tiltag, hvis ellers långiverne siger god for det, og hvis de alternative besparelser henter samme beløb hjem til statskassen.

Dijsselbloem indleder pressemødet med en længere forklaring om, at fredagens debat i eurogruppen i høj grad har handlet om tillid mellem den nytiltrådte græske regering og de øvrige eurolande.

- Mødet i aften har været et første skridt i processen mod at genopbygge tilliden. Som bekendt forsvinder tilliden hurtigere, end den kommer. I aften har været et meget vigtigt skridt i den proces, siger Dijsselbloem.

Den fire måneder lange forlængelse af den eksisterende hjælpepakke skal vinde tid til at forhandle om et helt nyt låneprogram - Grækenlands tredje siden 2010 - hvor den græske regering vil forsøge at levere på sine valgløfter om mere lempelige besparelser.

Det hører med til fredagens aftale, at regeringen på mandag på skrift skal komme med en første liste over de politiske reformer og indgreb, den planlægger at gennemføre som led i det kommende, tredje hjælpeprogram.

Listen fra den græske regering skal bruges som udgangspunkt for, at de internationale långivere kan afslutte deres forsinkede statusopgørelse over, hvordan det går med de græske besparelser og reformer.

Det er aftalt, at den græske regering siden skal fylde flere detaljer på listen, som efter planen skal godkendes inden udgangen af april som basis for et nyt hjælpeprogram.

Fredagens aftale skal også godkendes i i hvert fald det tyske, hollandske og finske parlament, før den kan træde i kraft ved månedsskiftet.

/ritzau/

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


LeoVegas
Danmarks Mobilcasino.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.


På Samlino.dk kan du beregne og sammenligne lån til bil på tværs af 15+ selskaber. Prøv i dag på www.samlino.dk/laan/billaan
 

 

 

Dagens Gossip