Verdens lande er tilsyneladende tættere en enighed om et klimamål på 1,5 grader celsius, lyder flere analyser af det seneste udkast til en global klimaaftale.
Men da de aktuelle løfter peger mod, at temperaturstigningen vil nå 3 grader celsius i 2100, skal de 195 lande stramme sig an, lyder det fra flere ngo'er.
Landene skal forpligte hinanden på at skærpe løfterne yderligere, inden Paris-aftalen træder i kraft i 2020, og WWF Verdensnaturfonden appellerer til, at nye klimaplaner ”adresserer tilpasning, finansiering og reduktion af udledninger".
- Teksten indeholder nu flere muligheder end tidligere til at sikre, at alle landene senest i 2020 forbedrer deres klimamål. Det er positivt, men når det er sagt, er der stadig nogle smuthuller, der skal lukkes, siger WWF's delegationsleder, Tasneem Essop.
Den franske pennefører på den globale klimaaftale har banket flittigt på slettetasten på sit tastatur.
Udkastet er kogt ind fra 43 til blot 29 sider, og de skarpe parenteser, som markerer uløste problemer, er fjernet i hundredvis.
Men flere justeringer er nødvendige, mener Greenpeace.
- Grøn og ren energi skal vinde kapløbet mod klimaforandringerne, og derfor er det altafgørende, at verdens lande i den endelige aftale forpligter hinanden til at sætte sig sammen om bordet igen allerede inden 2020, siger Jens Mattias Clausen, som er klimapolitisk rådgiver i Greenpeace.
Oxfam International, som bekæmper fattigdom og uretfærdighed, ærgrer sig over, at der ikke er nævnt økonomiske forpligtelser om klimatilpasning.
- Det nævnes fortsat, men der er ingen tal. Der er ingen sikkerhed for, at der kommer flere penge til klimatilpasning, siger kampagnedirektør Celine Charveriat.
Den danske interesseorganisation Dansk Energi læser onsdagens udkast som et godt skridt på vejen mod en vigtig aftale.
- Forhandlingerne i Paris går fremad, og efter dagens kompromistekst er vi kommet et skridt tættere på målet, der nu anes i horisonten, siger direktør i Dansk Energi, Lars Aagaard.
/ritzau/