Hård motionstræning hæmmer kræfttumorers vækst

Skrevet af admin

16/02/2016

Dagens topnyheder

Danske forskere fra Center for Aktiv Sundhed (CFAS) under Rigshospitalet og Københavns Universitet har nu bevist, at intensiv motion hæmmer vækst i cancertumorer hos mus.

Det skriver Videnskab.dk tirsdag.

Forskerne har studeret forskellen på mus med kræft, der henholdsvis løb fire kilometer om dagen, og mus, der ikke løb. Studiet viser, at de motionerende mus havde 50-60 procent mindre tumorer efter tre ugers forløb.

- Vi har vist, at det der sker er, at mens musene motionerer, får de rekrutteret immunceller til blodbanerne, siger Pernille Højman, der er postdoc på CFAS, og som har stået i spidsen for studiet, der er støttet af midler fra Kræftens Bekæmpelses Knæk Cancer-kampagne.

- Immuncellerne finder så vej til tumoren og kan så kontrollere, hvor hurtigt tumoren vokser, siger hun til Ritzau.

Den intense træning betyder, at presset på de aktiverede muskler indirekte giver det sidste skub i cellernes kamp mod tumoren.

Under konditionstræning producerer musklerne såkaldt IL-6, der er et signalstof, som hjælper immuncellerne ind i tumoren.

Forsøgene viser også, at der skal en vis intensitet i træningen til for at opnå en effekt.

- Der skal en del til at få IL-6 til at stige. Det afhænger også af, hvilken fysisk form patienten er i. Jo dårligere form, des hurtigere producerer man IL-6. Jo bedre form, des langsommere, siger Pernille Højman.

Forskeren understreger, at forsøget kun er lavet på mus, men hun fortæller, at man ved, at raske mennesker også får rekrutteret immunceller og IL-6 ud i blodet under motion, og at man nu vil undersøge, om det samme gælder for cancerpatienter.

Resultaterne, som er opnået i samarbejde med Center for Cancer Immunterapi på Herlev Hospital, er netop publiceret i det videnskabelige tidsskrift Cell Metabolism.

/ritzau/