Handicappede isoleres fra ferie og festival

Skrevet af admin

02/07/2014

Dagens topnyheder

Sommerferie og festival er blevet mere sjældne ord blandt voksne handicappede i landets botilbud.

En ny undersøgelse fra Socialpædagogerne viser, at der er sket næsten en tredobling i handicappede, som ikke kommer på ferie eller festival denne sommer. Og det er kritisk, lyder det fra organisationens forbundsformand, Benny Andersen.

- Mens vi snakker om, at alle skal være med og en del af fællesskabet, kan jeg konstatere, at det går den gale vej for mennesker med svære handicap. I hvert fald hvis man vil inklusion, og det siger alle politikerne jo, at man gerne vil, siger han til Ritzau.

De ny tal viser, at mens fem procent af borgerne slet ikke havde mulighed for at tage på ferie, festival eller andet i 2011, er tallet steget til 13 procent i 2014.

Samtidig er andelen af borgere, der i høj grad har mulighed for at komme på ferie, faldet fra 40 procent til knap hver femte i samme periode.

Den negative udvikling betyder, at det bliver sværere for de handicappede at have et liv med kontakt til familie, venner og andre mennesker i hverdagen.

- Handicappede bliver isoleret i botilbuddet, for de kan ikke besøge venner eller deltage i foreningslivet. Man bliver frataget nogle valg, som vi andre finder helt naturlige hver eneste dag, siger Benny Andersen.

Problemet er, at de handicappede ikke altid får tildelt tilstrækkeligt med ledsagertimer, mener Socialpædagogerne.

Loven siger, at voksne, der ikke kan færdes alene på grund af betydelig og varigt nedsat funktionsevne, skal tilbydes femten timers ledsagelse om måneden af deres kommune. Men siden 2011 er der sket et markant fald i andelen af borgere, som får tildelt de 15 timer.

- Hvis man som handicappet skal kunne vælge det samme som du og jeg, er man helt afhængig af ledsagelse. Det handler om at kunne besøge sin onkel, tage til frisøren eller i biografen, siger Benny Andersen.

- Derudover bliver de handicappedes eneste relationer på mange måder kun professionelle, når de ikke har mulighed for at deltage i fritidsaktiviteter. De bliver også mere fremmedgjorte for andre mennesker, fordi de ikke bliver en del af gadebilledet, tilføjer han.

Undersøgelsen er lavet blandt 816 medlemmer af Socialpædagogerne i maj 2014. Samme personer deltog også i undersøgelsen i 2011 og 2013.

/ritzau/