Har ét ubehageligt symptom: Ny coronavariant spreder sig i Danmark

Skrevet af Emil Martesen

25/12/2023
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
En ny coronavariant spreder sig i Danmark.

Dagens topnyheder

Der er ingen tvivl om, at danskerne har været lykkelig over, at der denne jul ingen restriktioner har været, ligesom der var da coronapandemien rasede over det danske land.

Men nu kaster en ny coronavariant ved navn JN.1, skygger glæden, der har domineret landet lige siden genåbningen.

Det skriver B.T.

Ifølge TV 2 har niveauerne af coronavirus i de danske spildevandsprøver nået et rekordhøjt niveau – det højeste i to år. Denne stigning er delvist drevet af JN.1-varianten, som bidrager til en stigende bølge af luftvejsinfektioner i landet, herunder RS Virus, influenza, kighoste, mycoplasma og corona.

Ikke corona som vi kender den

JN.1 adskiller sig fra tidligere varianter på flere punkter.

En af de mest bemærkelsesværdige forskelle er dens tilsyneladende evne til at omgå den beskyttelse, som vaccinerne giver.

"Det er helt klart den variant, der er mest smitsom lige nu. Det kan der være forskellige årsager til, men det ser ud til, at den undslipper de neutraliserende antistoffer. Og hvis den gør det, så er det klart, at man bedre kan både smitte videre og blive smittet", siger Morten Rasmussen, der er seniorforsker ved SSI, til TV 2.

Et nyt studie antyder, at JN.1 kan medføre unikke symptomer, herunder maveproblemer og diarré, hvilket adskiller sig fra de typiske luftvejssymptomer, der er forbundet med tidligere varianter.

Denne udvikling er bekymrende, især da JN.1 nu udgør over halvdelen af alle coronatilfælde i Danmark. Dette er en tendens, der også er observeret i andre europæiske lande, såsom Holland og Frankrig.

Mens nytårsaften nærmer sig, står danskerne over for den virkelighed, at flere muligvis vil tilbringe højtiden med JN.1 i kroppen.

Denne udvikling er en påmindelse om, at selvom landet har taget store skridt mod normalitet, forbliver pandemien en ustabil og uforudsigelig faktor i dagligdagen.