Hawaii-politiker sagde aloha som sidste ord

Den demokratiske senator og højt dekorerede krigsveteran Daniel Inouye, som mistede sin højre arm i tysk maskingeværild under Anden Verdenskrig, er afgået ved døden i en alder af 88 år.

Hans politiske karriere som repræsentant for Stillehavs-øgruppen Hawaii strakte sig over et halvt århundrede. I 1962 blev valgt ind i USA's Senat.

Den aldrende toppolitiker døde mandag som det længst siddende medlem af Senatet - og i denne egenskab var han nummer tre i præsidentrækkefølgen efter vicepræsident Joe Biden og formanden for Repræsentanternes Hus, John Boehner.

Ifølge Daniel Inouyes kontor, der har udsendt en officiel meddelelse om dødsfaldet, var senatorens sidste ord "aloha". Det kan betyde både "goddag", "farvel" og "fred" på hawaiiansk.

Han voksede op på øgruppen i Stillehavet med en japansk immigrant-far og en mor, som også havde rødder i Japan. Deres søn blev siden den højest placerede politiker i USA med asiatisk baggrund nogensinde.

Under Anden Verdenskrig blev han udsendt til slagmarkerne i Europa, hvor han i 1945 mistede sin ene arm, da han stormede frem mod en tysk maskingevær-rede på en bakke i Italien.

Med sin handicap droppede han ambitionerne om at blive kirurg og tog i stedet en juragrad og gik siden ind i politik. Her blev han blandt andet kendt som formand for Senatets Watergate-komité i 1970'erne.

USA's præsident, Barack Obama, hylder den nu afdøde Daniel Inouye som en "sand amerikansk helt" for sine krigsbedrifter og sit arbejde i Washington.

/ritzau/Reuters

Top partnere


På Samlino.dk kan du beregne og sammenligne lån til bil på tværs af 15+ selskaber. Prøv i dag på www.samlino.dk/laan/billaan
 

Dagens Gossip