Helveg: Lima-aftale bringer os et lille skridt videre

Skrevet af admin

14/12/2014

Dagens topnyheder

Efter to ugers forhandlinger og et maratonmøde til sidst på COP20-klimakonferencen i Lima er verdens lande blevet enige om et slutdokument, der opfordrer til handling.

Klima- og energiminister Rasmus Helveg Petersen (R) ser det fire sider lange dokument som et skridt på vejen til Paris, hvor en global klimaaftale efter planen skal vedtages i december 2015.

- Med aftalen i Lima er vi kommet et lille skridt videre i kampen mod klimaforandringerne, siger ministeren i en skriftlig kommentar.

- Men jeg har tænkt mig at beholde arbejdstøjet på, for vi skal øge ambitionsniveauet, hvis vi skal vinde kampen mod klimaforandringerne, siger Rasmus Helveg Petersen.

Den danske minister mener, at dokumentet giver et solidt grundlag for det videre arbejde med at nå en bindende aftale på klimatopmødet i Paris, COP21.

Han peger dog på, at konferencen i Lima ikke løste spørgsmålet om, hvordan der skal tages højde for landenes forskellige udviklingstrin, når de fremover skal reducere deres udledninger.

Klimakonventionen fra 1992 har nemlig en skarp opdeling mellem kravene til henholdsvis i- og ulande.

Men Rasmus Helveg Petersen siger, at den opdeling ikke længere er tidssvarende, da den globale vækst i energiforbrug og udledninger fremover vil finde sted i de større vækstøkonomier frem for i de traditionelle industrilande.

- Vi skal nå en ambitiøs klimaaftale næste år i Paris, hvor alle lande skal bidrage til at reducere deres CO2-udslip. Det bliver ikke nemt, og vi skal kæmpe for det, siger ministeren.

Endnu en gang er landene blevet enige om, at alle nationer skal melde deres bidrag til begrænsning af CO2 til den kommende aftale i Paris.

Men landene kunne på COP20 ikke blive præcist enige om, hvordan de skal melde deres forpligtelser ind, ligesom flere store lande ikke ser ud til at ville melde deres forpligtelser ind til tiden.

- Vi mærker alle klimaforandringerne. Nogle storbyer mangler drikkevand på grund af tørke, andre steder er mennesker tvunget til at flygte på grund af oversvømmelser, og i Danmark står vores kældre oftere og oftere under vand, siger Rasmus Helveg Petersen.

/ritzau/